Adio, căutări după locuri de parcare! Un sistem inovativ găseşte singur locurile libere

330

Şoferii din Timişoara s-ar putea să scape de una dintre cele mai mari bătăi de cap pe care o au zilnic: căutarea unui loc de parcare. Asta pentru că autorităţile au de gând să implementeze un sistem inteligent care găseşte singur locurile disponibile cât mai aproape de locaţia dorită de conducătorul auto.

Sistemul nu este încă funcţional la Timişoara. Acesta a fost testat în parcarea de la Modex. Astfel, cu ajutorul unor senzori, sistemul identifică numărul locurilor libere, preţul parcării, precum şi alte informaţii. Acestea ajung la şofer prin intermediul telefonului mobil, iar GPS-ul îl conduce direct în parcarea dorită.

„La Modex ştim acum câte locuri libere sunt, vedem pe telefon lucrul acesta, şi care locuri sunt libere, cât costă parcarea, culoarea zonei, toate detaliile. GPS-ul ne conduce acolo. Vrem să facem asta pentru toate parcările din Timişoara”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Cel mai mare avantaj este că şoferii nu vor mai pierde zeci de minute în trafic făcând ture pentru a găsi un spaţiu unde să îşi lase maşinile.

„Este un avantaj când ai un astfel de sistem pentru că cetăţenii care caută un loc de parcare nu mai aglomerează traficul, nu îşi mai pierd timpul mergând de la o parcare la alta. Merg la sigur, în acea parcare care le este cea mai convenabilă”, adaugă Robu.

Iar beneficiile nu se opresc aici. Sistemul prevede şi amplasarea de senzori în orice loc din oraş şi semnalează dacă un şofer parchează într-un loc nepermis.

„Sistemul semnalează imediat şi parcările făcute ilegal, adică în locuri intezise. Avem 5 astfel de locuri cu senzori. Se alertează imediat Poliţia sau SDM şi evident că cei care încalcă regula sunt sanţionaţi”, mai spune edilul-şef.

Sistemul face parte din conceptul Smart City şi este creat de specialiștii de la ZTE. Momentan la Timişoara este doar un experiment, dar autorităţile par decise să îl folosească în viitorul apropiat.

LĂSAȚI UN MESAJ