ACS Poli, o ruină financiară. Dar ce echipă frumoasă!

672

Ceea ce, la startul campionatului, părea o utopie, e acum realitate. ACS Poli, pornită cu 14 puncte penalizare, se află în acest moment în afara locurilor retrogradabile. La egalitate cu locul de baraj și la un punct de retrogradare.

Victoriile consecutive, cu Botoșani, în nordul Moldovei, contra unei echipe răvășite de scandalul Grozavu – Golofca, de parcă antrenorii ar fi obligați să suporte toate mojiciile jucătorilor lor (ce ar merita Nasri după eliminarea de neam prost de la Leicester?), și apoi, cu Voluntari, pe ”Dan Păltinișanu”, au adus mult oxigen în plămânii unei echipe pe zi ce trece mai sărace.

Pentru că asta a ajuns ACS Poli, la capătul a aproape cinci ani de management ”performant” și marketing zero: o ruină financiară.

***

Și cealaltă Poli, ASU, e tot în zona nisipurilor mișcătoare ale clasamentului. Însă prin victoria de acum două etape, în derby-ul Banatului, cu gruparea-clonă a Reșiței, meci jucat la Buftea, pentru că cei care conduc fotbalul românesc permit astfel de tâmpenii, alb-violeții se desprinseseră la nu mai puțin de 11 puncte față de primul loc retrogradabil (care e chiar Reșița).

Așa că, practic, trupa UPT și-a Druckeriei nu va mai avea emoții. Cu mulți sponsori cotizând sume deloc importante, fără bani publici (s-au primit niște bani de la CJT, dar pe proiect punctual, lucru pe care îl poate face oricine, deci n-a fost vorba de niciun favor), iată că moștenitoarea morală a tradiției poliste merge mai departe.

Din păcate, acest ”mai departe” nu are, deocamdată, perspective. Pentru a forța, la anul sau în anii care vin, promovarea, este nevoie de mai mult. De mult mai mulți bani decât bugetul acestui sezon, 400.000-500.000 de euro.

***

A treia echipă a Timișoarei, conform ierarhiei actuale, Ripensia, s-a reapropiat în ultimele două runde la patru puncte de liderul din Sebiș. A fost o victorie chinuită, 2-1 cu Performanța Ighiu, formație rurală din județul Alba, pe Arena Ciarda Roșie. Apoi un 0-0 în derby-ul de malul Timișului, cu CSM Lugoj.

Problema care se pune în rândul fanilor ripensiști este: are rost să se forțeze promovarea? S-ar găsi bani pentru Liga a II-a? Dar o ședere de câteva sezoane în C nu riscă să topească entuziasmul reînființării celui mai titrat club bănățean al tuturor timpurilor?

(Chinezul are, e drept, mai multe titluri naționale, șase, față de Ripensia, patru. Dar ”Ripi” mai are două Cupe ale României, plus o prezență în Cupa Europei Centrale. Un fel de Ligă a Campionilor la acea vreme).

***

Despre momentul istoric al futsalului timișorean, pe larg în revista ”Banatul Azi” din această săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ