ACS Poli iernează pe 11 după o toamnă agitată

109
sarmos poli

ACS Poli Timișoara a încheiat primul său an de la revenirea în Liga I în grafic. Un loc 11 conform cu valoarea lotului din postura de echipă nou-promovată.

Schimbarea dintre ani este întotdeauna motiv de analiză și statistici în sport, iar noi începem cu fotbalul de Liga I. ACS Poli, clubul care reprezintă orașul Timișoara în prima ligă, a încheiat anul 2015 pe poziția a 11-a. Departe de așteptările puținilor fani care au omis din vedere însă principalele obstacole în obținerea celor 4 victorii și 9 remize în 23 de etape.

Dincolo de eroarea lui Pap, hențul lui Sarmov sau autogolul lui Bocșan, de deciziile aiurea ale arbitrilor, lipsa de reacție a băncii tehnice ori de ghinionul din finalul unor partide, analiza trebuie să înceapă de la cifre. Sau de la calitatea jucătorilor, de valoarea lor și de capacitatea lor de a furniza o enumită eficiență.

Conform statisticilor, ACS Poli a început actualul sezon cu antepenultimul loc ca valoare din Liga I. Cu o valoarea estimată la 8,33 milioane de euro, violeții au devansat în clasament doar Iașiul și Voluntariul, în rest toate prim-divizionarele au un lot evaluat la peste 10 milioane de euro!

De-a lungul turului imișorenii au schimbat și antrenorul principal, după ce Dan Alexa a demisionat în etapa a 8-a, pentru doar o victorie si cele 2 egaluri, și a fost înlocuit de Florin Marin. Contestat de timișoreni din cauza trecutului dinamovist, tehnicianul de 62 de ani a reușit să revigoreze  echipa și să o urce până pe locul 8 în clasament după o serie de 5 meciuri fără înfrângere. Finalul de an a găsit-o pe Poli în scădere de formă, istovită și măcinată de accidentări și suspendări și într-un final locul 11 dupa ce pozitia maxima ocupata a fost locul 8.

Goluri și minute

Mijlocașul spaniol Fernando Llorente (2.291 minute), fundașul stânga Daniel Popescu (2.231 minute), fundașul dreapta Claudiu Belu (2.224 minute) și portarul german Sascha Kirschstein (2.100 minute) au fost cei mai folosiți fotbaliști în prima parte a sezonului.

În cee ca privește lista marcatorilor, aici Poli a suferit serios în căutarea unui golgheter. Robert Elek a fost principalul marcator cu 6 reușite, urmat de Javi Hernandez cu 5 reușite. Experimentații Dorin Goga (3 goluri), Ianis Zicu (2 goluri) sau Alexandru Curtean (2 goluri) de la care se aștepta claritate la finalizare nu au fost în cea mai bună formă. Dovadă, fundașul Luchin a semnat tot atâtea reușite ca și Goga!

Separat de Liga I, Poli a reușit să pătrundă în sferturile de finală ale Cupei României și Cupei Ligii. Au fost eliminați de Târgu Mureș, după executarea penaltiurilor în Cupa României (7-8), respectiv de Steaua în deplasare (0-1).

Nu în ultimul rând trebuie omisă criza financiară care a afectat tot sportul timișorean în toamnă. Rămas fără finanțare din partea autoritățiilor locale, clubul a trebuit să supraviețuiască doar din venituri proprii. O alternativă ar fi fost și încasările din bilete, dar cum media spectatorilor este de doar 1.000 de spectatori, șefii clubului au încercat să se descurce până la încasarea drepturilor TV. S-au semnat câteva parteneriate și s-a luat un împrumut, însă situația este încă departe de a fi normală.

Îmbucurător este faptul că în ciuda poziției inferioare pe care o ocupă, ACS Poli a rămas în atenția selecționerului Anghel Iordănescu care îi are în vedere pe trei dintre fotbaliști pentru convocarea în echipa națională. Srgian Luchin, Claudiu Belu și Octavian Popescu se află pe lista scurtă a jucătorilor susceptibili a fi chemați în națională.

LĂSAȚI UN MESAJ