”Absolvenții de liceu au nevoie de alternative. Altfel, riscăm să pedepsim multe generații de tineri”. Cine face aceste afirmaţii?

208

Conducerea Universității de Vest din Timișoara este de părere că se vorbește prea puțin în spațiul public românesc despre ceea ce se numesc „generațiile irosite”. „Cred că este momentul să privim învățământul din perspectiva oportunităților oferite, nu din cea a pedepsirii celor care nu sunt suficient de merituoși și nu reușesc să promoveze bacalaureatul. Avem nevoie de rute terțiare nonuniversitare care să ducă spre piața muncii, însoțite de certificări pentru învățământul secundar tehnic și de modalități de conexiune cu învățământul universitar”, declară rectorul instituţiei, Marilen Pirtea.

După cea de-a doua sesiune de bacalaureat din acest an, înainte de contestații, datele ne spun că 34.838 dintre candidați, aproape 40%, nu au promovat examenul de final de liceu. Procentul de mai sus nu este singular – un raport al Institutului de Științe ale Educației avansează cifre similare începând cu 2010.

Situația este paradoxală, cel puțin pentru cei care cunosc problemele din regiunea de vest a țării. Pe de o parte avem șomaj aproape zero și companii care cer public absolvenți de învățământ profesional, iar pe de altă parte avem aproximativ 4 din 10 tineri din fiecare generație într-o stare de incertitudine legată de viitorul lor. Tot în raportul Institutului de Științe ale Educației se precizează că majoritatea acestor tineri provin chiar din liceele tehnice, unde rata de succes la bacalaureat este de aproape două ori mai mică decât cea din liceele teoretice.

marilen pirtea”Acești tineri nu au opțiunea unui bacalaureat tehnic sau ale altei forme de certificare a competențelor, care să le confere acces la învățământ terțiar. În al doilea rând, în țara lor ei nu au alternativa continuării studiilor în programe terțiare nonuniversitare, cum erau de exemplu subinginerii. Ca o paranteză, România este una dintre puținele țări din Centrul și Estul Europei care a renunțat complet la această formă de învățământ. În al treilea rând, tinerii aceștia au ajuns în situația descrisă aici după patru ani în care și familiile lor, și statul, au investit în educația lor.

Acestea sunt preocupări și pentru ministrul Educației, dl Mircea Dumitru. Mă bucur că subiectele sunt dezbătute public, iar dl Ministru va avea întregul suport al Consorțiului Universitaria pentru a găsi o soluție de a oferi alternative respectabile celor care nu promovează examenul de bacalaureat, în special celor care provin din licee tehnice”, adaugă rectorul Mariln Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ