A reușit! Fără șerpași, fără oxigen, timișoreanul Horia Colibășanu a ajuns în cel mai înalt punct de pe Terra

188

În această dimineaţă, la ora României 6.20, a urcat pe Everest, cel mai înalt munte din lume, după un drum lung de 12 ore. „A fost oribil de greu şi foarte, foarte frig”, a spus Horia Colibășanu, cel mai cunoscut alpinist român.

Horia a urcat fără oxigen şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi, aceasta fiind cea mai performantă expediţie românească.

colibasanu-2Everest este al 8-lea vârf de peste 8000 m din palmaresul lui Colibăşanu şi reprezintă o premieră pentru România având în vedere ascensiunea prin practicarea alpinismului pur.

După o perioadă în care a stat în tabăra de la 7700 m pentru acomodare și pregătirea ascensiunii finale, în 13 mai a început să urce spre vârf. Ieri a mai avut o operire în tabăra de la 8300 m, unde și-a lăsat echipamentul de care a nu avea nevoie pentru ultima porțiune, iar azi dimineață a ajuns în cel mai înalt punct de pe Terra.

Succesul lui Horia Colibășanu nu a trecut neobservat. Printr-un comunicat, viceprimarul Dan Diaconu îl felicită pe alpinistul timișorean:

Felicitări, Horia Colibăşanu!

Astăzi, alpinistul timişorean a reuşit performanţa de a urca pe Everest, înregistrând o premieră pentru România în stilul alpinismului pur, după o ascensiune dificilă care a durat 12 ore. Suntem mândri că suntem parteneri în această remarcabilă expediţie românească pe Everest, cea de-a 19-a expediţie internaţională a lui Horia Colibăşanu, în care a cucerit cel de-al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care sportivul îl are acum în palmares.

Succesul său este o victorie a curajului şi a tenacităţii, a spiritului temerar, aşa cum este spiritul Timişoarei. Horia Colibăşanu este Cetăţean de Onoare al Timişoarei, titlu ce i-a fost conferit pentru întreaga activitate sportivă şi pentru contribuţia sa la creşterea renumelui Timişoarei în ţară şi în lume. Acum, prin noua sa performanţă, ne dovedeşte, încă o dată, că merită cu prisosinţă această distincţie a oraşului nostru, căruia îi face cinste.

Mult succes, Horia, în continuare. Timişoara este alături de tine.

Dan Diaconu,
Viceprimar al Timişoarei

LĂSAȚI UN MESAJ