A murit primul Rege al fotbalului mondial: Pele !

142

Marele fotbalist brazilian Pele a murit la vârsta de 82 de ani, transmite Associated Press. Era internat de mai multe zile în spital, cu o boală incurabilă.

Chinuit de suferința pricinuită de cancer și mai mult prin spitale în ultimul an, Pelé a murit astăzi, apucând să vadă și ultimul Campionat Mondial din Qatar. Familia a vrut să-i ia acasă de Sărbători, dar „O Rey” s-a ridicat la Ceruri. Triplul campion mondial avea 82 de ani.

Pelé nu moare. Pelé nu va muri niciodată. Pelé va merge mai departe pentru o veșnicie. Sper că atunci când voi muri, Dumnezeu mă va primi în Rai, la fel cum am fost primit în toată lumea grație fotbalului!

Și a venit ziua în care Pelé a urcat către Ceruri, chemat de Dumnezeu. El a lăsat în spate o mare suferință în ultimii doi-trei ani, însă s-a stins lucid. Îi plăcea să spună, poate puțin cam arogant, că „eu m-am născut pentru fotbal, așa cum Beethoven s-a născut să compună muzică, iar Michelangelo s-a născut ca să picteze!”.

A murit Pele, brazilianul căruia „Dumnezeu i-a dat darul de a juca fotbal”

„Toată lumea îmi știe viața. Am câștigat o mulțime de turnee și am marcat peste 1.000 de goluri, am cucerit trei campionate mondiale, dar n-am putut evolua la Jocurile Olimpice. Am avut mereu o filosofie pe care am deprins-o de la tata. El obișnuia să spună «Ascultă! Dumnezeu ți-a dat darul de a juca fotbal. Acesta e darul tău. Dacă ai grijă de sănătatea ta și dacă ești tot timpul într-o formă bună, nimeni nu te va putea opri. Însă trebuie să fii mereu pregătit!»”.

Și Edson Arantes do Nascimento a fost pregătit să își pună în valoare talentul fără pereche și supercalitățile native. Probabil cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor ne-a părăsit, lăsând în spate o carieră extraordinară, goluri de generic și povești.

Pele, 25 de trofee în 18 ani!

Când vorbea despre provocările adversarilor, care l-au făcut să-și mai piardă controlul în teren, și despre relația cu presa, Pelé spunea că „uneori am fost pe jumătate supărat, pe jumătate trist și chiar furios că ziariștii au mințit sau chiar au inventat povești”. 

Santos i-a organizat, la împlinirea a opt decenii, o serie de evenimente dedicate sărbătoririi fostului său mare golgeter, care a adus clubului 25 de trofee în 18 ani. 6 din cele 8 titluri naționale din istorie, două Cope Libertadores și două Intercontinentale.

Un cântec i-a fost dedicat de dublii câștigători de „Grammy” Rodrigo y Gabriela. „O Rei” are o familie numerosă: cinci copii legitimi din două căsătorii și alți doi extraconjugali, recunoscuți abia la tribunale.

De unde porecla Pelé?

Când era mic, Pelé se atașase de unul dintre coechipierii tatălui său Dondinho, care juca la Bauru. Îi plăcea să stea în poartă, la miuțe, ca Bilé, și să le spună tuturor că el e Bilé. Dar nu reușea să pronunțe corect. Și suna Pilé. De atunci, a rămas Pelé. Oricât a încercat el să-i convingă că i-ar fi mai drag Edson sau Dico, nu a mai schimbat nimic.

Mândru că l-a învins „Perla neagră”

Pentru Zaluar, goalkeeperul echipei Corinthians de Santo André, cel mai important moment al carierei a fost întâlnirea cu „regele”. Debutul lui Pelé la Santos, într-un amical câștigat cu 5-0. După doar câteva minute de joc, s-a infiltrat în careu și a șutat printre picioarele lui Zaluar. Mult mai târziu, când avea alt serviciu, acesta se prezenta drept „agent imobiliar și primul portar învins de Pelé”.

Sfatul lui Pele pentru Neymar: „Nu-ți umili adversarii”

Odată, văzându-l pe fiul lui cum râdea pe teren de un copil supraponderal, fentându-l la infinit, Dondinho l-a învățat să nu-și folosească niciodată abilitatea tehnică extraordinară pentru a provoca sau umili rivalii. Exact ce a făcut și Pelé, mai târziu, cu adolescentul Neymar. Însă Ney nu prea i-a ascultat sfatul.

Pele era fără compasiune pe teren

Uneori, înaintea meciurilor mai veneau adversarii la el, rugându-l: „Las-o mai încet, ne pierdem locul în echipă, vom fi dați afară!”. Niciodată nu a lăsat-o mai încet în iarbă. „Mă durea sufletul câteodată, dar aveam o obligație. Față de mine, față de echipa mea, față de fotbal. Misiunea mea era să dau gol”, a povestit Pelé. Și nu a cruțat pe nimeni.

Revenea întotdeauna la Bauru, clubul unde făcuse primii pași în fotbal la juniori, chiar și după ce devenise campion mondial. Îi plăcea să intre în jocurile puștilor. Unul dintre ele se numea „Joacă cine vrea”. Nimeni nu era lăsat în afara terenului. Intrau toți la miuță. Aceasta este una dintre explicațiile driblingurilor irezistibile ale lui Pelé pe spații mici. Era mereu aglomerație în jurul său.

Coleg cu Lennon

Aflat în SUA, după transferul la Cosmos, Pelé a învățat engleza la o școală din New York. Acolo l-a întâlnit pe John Lennon, fondatorul și solistul Beatles. Ambii erau născuți în octombrie 1940. John, pe 9. Pelé, pe 23. „Lennon studia japoneza, la sfatul lui Yoko Ono. Mai discutam în pauze, între ore”, și-a amintit „Regele”.

„Mi-a povestit că, în 1966, când noi pregăteam Mondialul la Liverpool, a vrut să vină în cantonamentul nostru și să cânte cu Beatles pentru mine. Dar șefii delegației nu i-au lăsat. M-am interesat ce s-a întâmplat și, se pare, cineva a zis: «Nu intră aici pletoșii ăștia!»”.

Crizele de plâns

Pe gazon, era puternic, cel care decidea scorul și meciul. În afara arenei, era fragil. Când se temea de ceva, ceda. Înaintea finalei CM din 1970, a plâns în autocar în drumul spre Azteca, a dezvăluit Clodoaldo, unul dintre mijlocașii lui Mário Zagallo.

Întreg turneul, Pelé a fost speriat de o posibilă accidentare, ca în 1962. A izbucnit în lacrimi la câteva ore de ultimul act cu Italia. „A fost bine, pentru că am ajuns la stadion complet eliberat”, a dezvăluit Pelé.

Cum s-a motivat

Care i-a vorbit scriitorului Maurício Oliveira despre momentele de concentrare: „M-am dus singur în sala de masaj, m-am întins pe masă, mi-am acoperit fața cu un prosop și am început să mă gândesc la adversari. Cum joacă, cine mă marchează și cum aș putea scăpa de el și de coechipierii lui”. A ieșit pe teren și a fost 4-1 pentru Brazilia. Primul gol, Pelé. Și ultimul Campionat Mondial cucerit de „Perla Neagră”.

Lui Tite i-au dat lacrimile la conferință

Fostul selecționer al Braziliei a povestit la o conferință de presă o întâmplare cu Pelé. „Este probabil singura persoană cu care m-am complimentat. Vorbesc din inimă. mă simt foarte emoționat când discutăm despre el. La tragerea la sorți din 2018, era multă lume în sală, mulți antrenori, fotografi și atâta lume. Dar eu nu voiam să vorbesc cu nimeni.

Nu-mi doream decât să rămân concentrat pe adversari. Și atunci l-am văzut în sală pe Pelé și m-am dus să-l îmbrățișez. Eram tare emoționat și au înceout să-mi transpire palmele. Aveam tahicardiie. Am avut ocazia să-i fac complimente cu încarnarea unui zeu. Dumnezeu să-l aibă în grijă, toți îi trimitem o mare îmbrățișare.”

I-au dedicat victoria cu Coreea de Sud

Pe toată durata Cupei Mondiale din Qatar, jucătorii auriverde au fost cu gândul la Pelé. Fiecare reușită i-au dedicat-o fostului triplu campion mondial. Și fanii au afișat în tribune un banner special pentru legendarul campion și s-au rugat pentru sănătatea lui.

La fel, victoriile au avut un destinatar special, Pele, pe care-l știau conectat la competiție și care i-a susținut de pe patul de spital până în ultimele zile. La meciul cu Coreea de Sud, câștigat de echipa lui Tite, suporterii Selecao au pregătit ceva special, un mesaj din suflet. L-ar fi vrut și pe el pe stadion, alături de alte mari staruri în loja VIP.

Sursa: https://www.gsp.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ