A lăsat New York-ul pentru a se întoarce în satul natal. Cine este femeia care a făcut acest gest neobișnuit

498

În scurt timp, localitatea Băiţa va deveni un centru important pentru artiştii tapiseri şi pasionaţii de istoria şi arta textilelor. Graţie hunedorencei Florica Zaharia (foto), care a schimbat viaţa tumultoasă din New York pe liniştea ţinuturilor natale, aici va lua fiinţă primul Muzeu al Textilelor din România, dar şi din Estul Europei. Muzeul le va oferi vizitatorilor o colecţie privată de textile din întreaga lume sau unelte folosite în fabricarea lor, unele datate din antichitate.

Director la un departament al Muzeului Metropolitan
Florica Zaharia s-a întors acasă după ce timp de 30 de ani a fost specialist în arta textilelor la una dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din lume – Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Născută la Hărţăgani, absolventă a Liceului Pedagogic din Deva şi a Universităţii de Arte din Bucureşti, specializarea Artă Decorativă şi Tapiserie, Florica Zaharia emigrează în SUA în 1988. Acasă, se remarcă prin realizarea costumelor pentru filmul „Ochi de urs“ (1983), în regia lui Stere Gulea. Plecată din ţară, fără a avea un plan şi fără să vorbească limba engleză, hunedoreanca reuşeşte să trăiască în scurt timp visul american. Luase cu ea câteva dintre creaţiile proprii de tapiserie şi cu ele s-a prezentat la o agenţie de plasare a forţei de muncă. Norocul hunedorencei a fost că unul dintre agenţi vorbea limba franceză, pe care o cunoştea şi ea, şi astfel au putut comunica.

„Nu aveam un plan, nu vorbeam engleza. Eu şi soţul meu, Romulus Zaharia, am fost refugiaţi politic. Din cauza asta a fost inevitabilă emigrarea şi imposibilă întoarcerea în ţară. Am luat situaţia aşa cum a fost, cu foarte multe necunoscute în faţă. În SUA am mers cu două tapiserii la o agenţie de angajări. Unul dintre agenţi vorbea limba franceză, pe care o cunoşteam şi eu. A luat una dintre tapiserii, a mers într-un alt birou, unde a arătat-o. Cineva i-a spus să dea un telefon la Metropolitan. Am fost angajată ca restaurator pentru un proiect major de restaurare a unei tapiserii flamande”, ne-a spus Florica Zaharia.

Ştiind că vine dintr-o ţară cu tradiţii textile vechi şi remarcându-i talentul din lucrările personale, cei de la Muzeul Metropolitan au avut încredere în ea şi nu au dat greş. După mai mulţi ani de activitate, în 2003 ajunge directorul Departamentului de Conservare a Textilelor de la muzeul newyorkez, până la momentul revenirii acasă. Florica Zaharia este Doctor în textile şi Conservator Emerit la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Colecţie adunată timp de 40 de ani
Muzeul de la Băiţa va fi inaugurat în 26 mai şi va deveni un loc de referinţă pentru specialiştii în arta textilelor, datorită bogăţiei exponatelor. „În estul Europei se simte nevoia unui material de referinţă în istoria textilelor pentru a forma un context global în care noi să ne regăsim. Cultura noastră să se regăsească. Tot blocul de ţări fost comuniste suferă de această lipsă, pentru că oamenii nu au călătorit, nu a existat un interes. Nu ne putem înţelege pe noi, nu ne putem înţelege cultura fără să ne punem alături de ceilalţi.

Având posibilitatea să călătoresc mult şi să lucrez cu o colecţie ca aceea a Metropolitanului, mi-am dat seama de necesitatea unei asemenea colecţii şi am început să colecţionăm cu foarte mulţi ani în urmă împreună cu soţul meu, ajutaţi de familie, prieteni şi alţi colecţionari. Aşa s-a încheiat colecţia şi era foarte natural să vin de unde am plecat. Sperăm că nu doar publicul va fi interesat. Pe viitor, vrem să creăm un centru de studiu, unde specialiştii în domeniu să fie în contact unii cu alţii, atât cei din ţară, cât şi cei din străinătate. Să fie un centru de cercetare ştiinţifică, în care să fie cercetate piesele noastre şi cele est-europene şi să fie puse în evidenţă vizavi de alte culturi”, a explicat Florica Zaharia.

Piesele care vor fi expuse la Muzeul din Băiţa aparţin colecţiei private FARZ – Florica, Ana (fiica soţilor Zaharia) şi Romulus Zaharia. „Colecţia include textile şi instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea, o bogată colecţie de referinţă alcătuită din fibre, coloranţi şi structuri textile, precum şi o bibliotecă de specialitate.

Piesele provin din România, estul şi centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania şi America. Forţa şi unicitatea colecţiei FARZ este faptul că a fost sistematic şi profesional formată cu atenţie la aspectele tehnice ale textilelor. Credem că este singura colecţie de acest tip din estul Europei”, a mai precizat hunedoreanca.

Colecţia a fost strânsă în ultimele patru decenii cu pasiune pentru textile, determinare şi profesionalism de către Florica şi Romulus Zaharia, împreună cu fiica lor, Ana Teodora Drăguş.

Muzeul Textilelor are trei clădiri, două în comuna Băiţa şi una în satul Hărţăgani. Evenimentul din 26 mai va avea loc în fosta clădire a magazinului universal din Băiţa (foto), unde au fost amenajate spaţii expoziţionale, o sală de conferinţe, un laborator de conservare şi o cafenea.

sursa: mesagerulhunedorean.ro

sursa foto: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.