Cine mai poate salva PNL de la obștescul sfârșit?

281
Adrian Marcu
Adrian Marcu

La aproape o sută cincizeci de ani de la înființare, marele Partid Național Liberal – care a fost, practic, părtaș la cele mai importante evenimente din istoria modernă a României –  pare a se înscrie, tot mai hotărât, pe calea pierzaniei politice depline. După experiența mariajului ridicol cu ,,ursul” pesedist, din epoca uselistă, pe când era condus de etern-adormitul orator de mucava Crin Antonescu, PNL a intrat, cu voluptatea sinucigașului de serviciu, în zodia lideritei de carnaval suav-feminine!

În numai doi ani de la ieșirea din scenă a lui Antonescu, (manevră nici astăzi dezghiocată de misterul impregnat, fie de DNA, fie de jocurile de culise johanniste) partidul Brătienilor a suferit operații mutilante purtând marca, deloc senzuală, a femeilor cu funcție de lider de tipul Gorghiu, ieri, și Turcan, astăzi!

Dramatic sau nu, bieții liberali au avut de ales (în realitate li s-a impus) între carisma de fătucă de Bamboo a doamnei Alina Gorghiu și compoziția rizibilă – de Ana Pauker cu Suzana Gâdea la un loc – a post-democrației autohtone reprezentată de Raluca Turcan! Ambele propulsate la vârful bătrânului partid liberal de ambiția și flerul îndoielnice ale președintelui Johannis.

Acesta, în detestabila tradiție a politicii  românești de după ’89, a procedat la fel precum toți ceilalți președinți din ultimul pătrar de veac, anume, subordonându-și fățiș și sufocant partidul ce l-a propulsat în fruntea bucatelor.

Ce a ieșit din acest joc ieftin de putere al Cotroceniului se vede cu ochiul liber.  Un dezastru absolut la ultimele alegeri al PNL-ului, fapt care a dus la propulsarea PSD  pe culmile neatinse de acest partid nici măcar în epoca sa de aur, pe când la butoanele lui se afla marele cârmaci ex-comunist Ion Iliescu.

Rămas, la propriu, fără lideri de calitate, condus, în schimb de diverse coterii interne, avându-i la timonă pe politicienii fără suflu și fără valoare de tipul lui Petrache, Bușoi și chiar Orban, PNL-ul de azi are toate șansele să stea în opoziție cel puțin un deceniu, de acum înainte. Dacă o mai fi existând până atunci! Și să lase, astfel, echipa de ,,meseriași” în ale guvernării, din popor și pentru popor, a PSD-ului, mânată cu dibăcia haiducului răsărit în crucea nopții, evident că e vorba de Dragnea, să conducă nestingherit această țară, cine știe pentru câtă vreme.

Până la urmă, cum îți așterni așa dormi, numai că, la mijloc, e vorba, totuși, de un partid, care, dincolo de gloria trecutului, trebuie să rămână alternativa viabilă și necesară la stânga dominatoare de azi.

Din acest motiv, poate se vor găsi doi-trei liberali cu capul pe umeri și curajoși cât de cât, vrednici să pună capăt chinurilor din prezent ale acestui partid.

Inși capabili să-l desprindă, fie și în ceasul din urmă, de păpușarii caraghioși care i-au pus, inconștienți și abrutizanți, perna pe gură, cu intenția limpede de a-l trimite în lumea umbrelor politicii românești!

 

1 COMENTARIU

  1. cîte procente are PNL în parlament și când, din 1938 încoace, a avut mai multe ? PNL este neputincios în fața votanților PSD, dar așa a fost mereu, din 1990 încoace. Tot de atunci, PNL a ajuns la putere atunci când a intrat în coaliții, chiar și mult hulita alianță PSD-PNL. Este treaba membrilor PNL să obțină mai mult decât au obținut în decembrie, așa că liderii actuali sau viitori vor trebui să gândească (ceea ce nu au făcut niciodată) o ofertă electorală, liberală sau populistă. Logoree ieftină ca PSD partid-stat, ciuma roșie, DNA să vină să vă ia nu mai ține pentru alegeri. Peste 3 ani și jumătate oamenii vor evalua situația lor de atunci și PSD a început cu pomparea de bani pe piață iar, precum în Grecia, falimentul potențial va fi ignorat de votanții PSD, iar PNL nu va putea trâmbița la infinit austeritatea pentr o cauză viitoare mai bună. Rămâne (doar) ca PNL să gândească ceva serios, nu să-și expună frumusețile din partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.