14.1 C
Timișoara
vineri 17 mai 2024

Expoziția de Pictură și Desen LX

Expoziția de Pictură și Desen LX, a artiștilor vizuali Daniela Constantin și Dacian Andoni se desfășoar[ la Galeria Calpe în perioada 13 decembrie – 31 decembrie și este curatoriată de Ruxandra Demetrescu.

Vernisajul va avea loc ]n 13 decembrie, ora 18:00.
Despre expozitie prof.univ.dr. Ruxandra Demetrescu ne spune: ,, Expoziția LX (60 în notația romană) reunește doi artiști – pictori și profesori la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara – într-un moment aniversar. Această conjunctură s-a materializat într-un dialog vizual coerent, în care fiecare prezintă un segment atent delimitat al propriei activități artistice.

Dana Constantin expune ciclul „12 IULIE”, al cărui titlu indică data nașterii sale, marcând și o discretă autodefinire identitară. Realizat între 2013 și 2015, acesta circumscrie o experiență picturală distinctă, legată de seria „Monocromiilor” începută în 2011, cu care împărtășește aceeași structură și compoziție: monocromia și o linearitate specifică, de la una la patru linii continue sau întrerupte, definind ritmul imaginii pictate. Dana Constantin căuta, prin triada Punct-Linia-Culoare, posibilitățile de exprimare (picturală) a puterii creatoare a naturii, într-un registru cromatic obținut prin suprapunere și contopire, într-o dezvoltare cromatică oglindită în adâncime.

Dacian Andoni expune lucrări realizate în 2022 din seria „Stimuli multipli”. Titlul are o dimensiune nu lipsită de ambuguitate, cu aluzii autoreferențiale (evocînd seria recentă a „Multiplicităților”). În lucrările expuse, desenul domină culoarea într-un exercițiu de asceză, care dezvăluie o anume îndepărtare de natură. Privind atent compozițiile ample, realizate cu maximă economie de mijloace în creion pe pânză, descoperim imagini ce reconfigurează o altă realitate, distinctă, într-un traseu vizual misterios, generat de esențializarea formală a naturii.


Dialogul vizual creat în expoziție de cei doi artiști ilustrează într-o manieră remarcabilă disputa între virtuțile desenului și calitățile culorii. În această confruntare, Dacian Andoni pare să proclame superioritatea (intelectuală) a desenului, în vreme ce Dana Constantin ne oferă o admirabilă apologie a culorii.
În tensiunea dintre desen și culoare, tablourile din expoziție oferă privitorului un spectacol vizual armonios și echilibrat, dezvăluind, pentru a-l cita pe Paul Valéry, atenția extraordinară a ochiului artistului la funcția de act perpetuu al privirii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :