Lansarea toolkit-ului anti bullying

46

Recent la Timișoara, a avut loc lansarea Toolkit-ului Anti Bullying, cel mai de amploare proiect al CJE Timiș. Consiliul Județean al Elevilor Timiș este unica structură de reprezentare a elevilor la nivelul județului Timiș, luptându-se astfel pentru drepturile actorilor principali implicați în actul educațional.

Unul dintre aceste drepturi este reprezentat de libertatea la respectul acordat de către toți cei care trec pragul unei instituții de învățământ. Din păcate, bullying-ul devine un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în școlile din țara noastră. Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății ne arată că România ocupă locul 3 în Europa în cadrul acestui fenomen. Tocmai de aceea, Consiliul Județean al Elevilor Timiș a venit cu soluții clare, care să ajute adolescentul să își gestioneze emoțiile și reacțiile atunci când este pus în situația inconfortabilă de a fi discriminat sau exclus din grupurile sociale.

Aceste informații au fost cuprinse în Toolkit-ul Anti Bullying, o mică broșură tipărită care aduce la cunoștință elevilor tipurile de bullying și cum pot fi ele prevenite și oprite, date statistice și, cel mai important, poveștile colegilor lor.
În cadrul evenimentului, au fost prezenți ca invitați membri ai Biroului Executiv al Consiliului Național al Elevilor alături de Antonia Pup, președintele CNE. Aceasta ne-a vorbit despre gravitatea prezenței bullying-ului în mediul educațional românesc și despre cum Toolkit-ul Anti Bullying reprezintă cea mai bună soluție în combaterea acestuia, sperând „să ajungă pe banca fiecărui elev din România”.

De asemenea, Mihai Vilcea de la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș și Andrei Stan, unul dintre reprezentanții Organizației Studenților din Universitatea de Vest Timișoara, au subliniat importanța implicării tinerilor în crearea unei atmosfere incluzive în instituțiile de învățământ din țara noastră.

Am auzit poveștile unor elevi care au spus „Trebuie să mă ridic din bancă”, despre cum au reușit ei să înfrunte fenomenul bullying-ului. Ei sunt exemplul unei școli românești în care nu există teama de a fi autentic și în care numărul actelor de violență sau jignire pot fi diminuat semnificativ.

Deoarece educația înseamnă ajutor și învățare reciprocă, Toolkit-ul Anti Bullying va fi distribuit în Centrele de Tineret ale FITT și la workshop-urile CJE Timiș și CNE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.