23 C
Timișoara
marți 30 aprilie 2024

Experiment inedit și semnal de alarmă: o săptămână în scaun cu rotile prin Timișoara

O timișoreancă a pus la cale un experiment inedit pentru a evidenția o problemă a Timișoarei: lipsa infrastructurii dedicate persoanelor cu dizabilități.

Ana Munteanu a decis să se plimbe o săptămână întreagă pe străzile orașului într-un scaun cu rotile. Poate astfel, autoritățile își vor pleca urechea și la solicitările persoanelor care nu se pot deplasa decât într-un scaun cu rotile.

”Am hotărât ca timp de o săptămână să folosesc scaunul cu rotile în drumurile mele zilnice prin Timișoara. Vreau să înțeleg mai bine, pe propria-mi piele, care sunt problemele de care se lovesc persoanele cu dizabilități fizice și să descopăr cât de accesibil (sau nu) este orașul pentru aceștia”, a transmis Ana Munteanu.

Primul trasu ales a fost: Piața Maria – Pasajul Jiul – un drum cu tramvaiul – Piața Traian – Piața Badea Cârțan. Problemele au apăruut încă de la început. Cea mai mare piedică pentru persoanele cu dizabilități care se deplasează în scaune cu rotile sunt bordurile. Fie sunt prea înalte, fie chiar și cele care au rampă sunt imposibil de urcat. De fiecare dată, Ana a avut nevoie de ajutorul pietonilor pentru a ajunge pe trotuar. O altă provocare este transportul în comun. În tramvai sau autobuz se poate urca doar cu ajutorul călătorilor și al șoferilor sau vatmanilor. Există, totuși, în Timișoara un serviciu destinat pentru persoanele cu dizabilități cu mașini speciale, dar pentru asta este nevoie de programare prealabilă. Nici pe trotuare nu este ușor să mergi în scaun cu rotile pentru că unii șoferi parcheză pe spațiul pietonal și cărucioarele nu au loc să se strecoare. Traversarea liniilor de tramvai este un alt aspect neplăcut, pentru că sunt denivelate și cu multe gropi.

https://www.facebook.com/byanamunteanu/videos/10212733908417396/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :