Un mic licăr de speranță pentru Casa Mühle VIDEO

301

De prea multă vreme în Timișoara face vâlvă situația veșnic incertă a Case Muhle. Istoria clădirii este prea lungă și mult prea încâlcită pentru a reuși o clarificare simplă acum, în aceste rânduri.

Ce este important de știut este că imobilul de pe bulevardul Mihai Viteazu a fost un monument istoric, dar și de arhitectură de o reală valoare pentru orașul nostru. A fost, pentru că e greu de vorbit la prezent despre ruinele ce mai există la fața locului. Acum zidurile goale ce au mai rămas în picioare nu mai au nimic din maiestuozitatea perlei de bun gust care era, cândva, casa cu pricina. Uan așa zis acoperiș ce de abia se mai ține în câteva cuie nu reușește deloc să mai protejeze cărămizile ce au rămas.

Proprietarii s-au tot schimbat. Procesele au curs. Primăria a făcut un fel de joc ciudat în care ba amenința că amendează neregulile, ba lăsa totul în grija naturii sau a bătăii vântului. La un moment dat, când s-ar fi putut folosi de dreptul de preemțiune pentru a recupera clădirea, iar nu s-a ajuns la nici o concluzie.

Mai multe persoane, dar și organizații civice au protestat față de situația Casei Mihle. Dar din nou a fost în zadar.

Acum se pare că, în sfârșit, se ajunge la un final posibil. Dar ce folos!? Specialiștii apreciază că nu se mai poate recupera și renova nimic. Poate doar realizarea unei replici a vechii clădirii pentru a mai aduce aminte tinerilor din noile generații de acești mari ctitori de urbe ce au dat renume orașului.

Nu în mod gratuit i se spunea Timișoarei – „Orașul Rozelor”. Datorită familiei Mühle, Wilhelm tatăl și fiul Arpad, avem un renume, avem un Parc al Rozelor, dar și un imens campus al Universității Politehnice.

Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei mai intervine și acum în ultimul moment, prin intermediul unor acțiuni disperate. Cu riscul de a rămâne cu eticheta de „pârâcioșii orașului” voluntarii vor să tranșeze situația în acest moment când există o hotărâre definitivă a instanțelor.

A fost înaintată o adresă Primăriei Municipiului Timișoara prin care se cere să se procedeze la formularea unei cereri de ordonanță președințială prin care să se solicite instanței competente să oblige proprietarul imobilului situat in Timișoara, Bld. Mihai Viteazul. Nr. 3 (respectiv „Casa Mühle”) la luarea imediată a masurilor de punere în siguranță și conservare a imobilului sau în cazul în care proprietarul nu o face de bunăvoie, instanța să permită PMT să o facă pe cheltuiala proprietarului.

„Prin adresele nr. SJ2017-001732/24.08.2017 si nr. ww2017- 2931/18.12.2017, ne informați ca sentința civilă nr. 9531/20.06.2014 a Judecatoriei Timișoara, definitiva si irevocabila, în șnur cu decizia civilă nr. 871/A/29.09.2015 a Tribunalului Timiș și decizia civilă nr. 431/21.12.2016 a Curții de Apel Timișoara pronunțate în dosarul nr. 1333/325/2013 în contradictoriu cu Stancu Ionel (decedat la data de 02.12.2015), moștenitor Mihai Ion Nelson au fost transmise spre punere in executare silita BEJA Dragomir & Stepanov cu care PMT are încheiat contract de prestări servicii în acest sens.

Unele dintre motivele cererii noastre:
– este vorba despre o pagubă iminentă şi care cel puţin în prezent – din cauza lipsei demonstrate de cooperare a proprietarului imobilului – nu poate fi altfel reparată. Este nevoie de o intervenţie urgentă asupra imobilului în vederea punerii în siguranţă a acestuia şi a efectuării lucrărilor de conservare.

Punerea în siguranță efectuată în anul 2013 nu mai este valabilă
– persistența caracterului urgent al măsurilor necesare a fi luate;
– depășirea termenului de valabilitate a lucrărilor de punere în siguranță efectuate în luna martie 2013 ca urmare a admiterii primei cereri de ordonanță președințială (a se vedea rapoartele de expertiza administrate in cadrul dosarului nr. 1333/325/2013);
– în primăvara anului viitor, dreptul de a pune în executare silită obligația de a face se va prescrie conform dispozițiilor relevante din Codul Civil și Codul de procedură civilă;
– nu putem estima cât va dura acest demers;
– imobilul este supus unei continue și periculoase degradări.

Din punctul nostru de vedere, continuarea punerii în executare silită a hotărârilor judecătorești nu este incompatibilă cu aceasta cerere de ordonanță președințială (având in vedere stadiul incipient al acestui demers, aproape chiar de zero și faptul că va mai dura mult până la obținerea unui nou certificat de urbanism, a unei noi autorizații de construire, până la elaborarea unui proiect etc. etc.), cele două demersuri pot merge în pararel fără absolut niciun impediment legal sau de orice altă natură”, transmit cei de la asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Proiecte viitoare se pot face. Sunt propuneri de reconstrucție a imobilului pentru a adăposti un Muzeu al trandafirilor. În curte se va ridica o seră de plante unde se pot face demonstrații științifice concomitent cu readucerea în circuitul public a soiurilor de trandafiri ce au fost create de dinastia de grădinari Muhle. Dar pentru toate acestea este nevoie de o mai serioasă implicare a administrației locale, dar și a universităților timișorene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.