9 localități au probleme cu furia ploilor în județul Timiș

2984

În zilele de 27 și 28 iunie 2016, până la ora 6, la nivelul județului Timiș au fost emise un număr de 2 atenționări meteorologice cod galben de fenomene periculoase imediate, 7 avertizări meteorologice cod portocaliu și o avertizare hidrologică cod portocaliu.

În acest sens, Inspectoratul pentru Situații de Urgență BANAT al județului Timiș a intervenit în zona de competență pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase.

Au fost afectate 9 localități (Timișoara, Ciacova, Liebling, Săcălaz, Jimbolia, Buziaș, Vișag, Drinova, Honorici) și s-a evacuat apa din 17 curți și grădini în Timișoara, 3 în Ciacova, 14 în Liebling, 4 în Buziaș, 6 în Drinova și 2 în Jimbolia.

În dimineața zilei de 28 iunie, se acționează în localitățile Săcălaz (110) și Vișag (200) unde sunt afectate aproximativ 300 de curți.
La nivelul localității Vișag sunt evacuate un număr de 14 persoane, care sunt cazate la rude, precum și la școala din localitate.

Totodată, ISU Timiș precizează că urmare a avertizărilor meteorologice cod portocaliu din perioada analizată, referitoare la posibile precipitații în cantități însemnate, s-a operaționalizat – cu activitate 24 h din 24 – Grupa Operativă la nivelul ISU Timiș pentru gestionarea cu operativitate a unor eventuale situații de urgență.

Pentru gestionarea situației, aflată într-o dinamică continuă, acționează peste 100 de pompieri și toate motopompele din dotarea ISU Timiș fiind cerute în sprijin motopompe și din județele vecine.

###

În ultimele 24 de ore, 1.400 de angajați ai MAI au intervenit în sprijinul cetățenilor și pentru limitarea și înlăturarea efectelor ploilor abundente în 38 de localități din județele Bistrița Năsăud, Bihor, Covasna, Caraș-Severin, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Mehedinți, Suceava, Sibiu și Timiș.
Mai multe persoane au fost evacuate preventiv din locuințe, astfel încât nu s-au înregistrat victime omenești.
Toate aceste persoane sunt în afara oricărui pericol, fiind cazate în spații sigure puse la dispoziție de autoritățile locale, urmând ca în cursul zilei de astăzi să revină la propriile locuințe.
Primele evaluări ale pagubelor materiale vor începe astăzi în localitățile unde situația din punct de vedere meteorologic a revenit la normal.

ACTUALIZARE. În continuare, pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „BANAT” al județului Timiș acționează pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice din ultima perioadă.
Au fost inundate: DJ 592 B între Nițchidorf și Duboz, Maternitatea Bega Timișoara, Casa Tineretului Timișoara, Spitalul Municipal Lugoj, Casa de Pensii Lugoj, Piața Lugoj, Hotel Park Buziaș, Sediul ENEL Buziaș, Liceul Ciacova, case de locuit, curți și grădini, drumuri, anexe gospodărești, pășuni și fânețe din 19 localitati.
S-a intervenit pentru degajarea apei rezultate în urma inundațiilor din obiectivele mai sus menționate, curțile și grădinile gospodăriilor cetățenești și a străzilor de la nivelul a 19 localități (Timișoara, Lugoj, Buziaș, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Voiteg, Liebling, Săcălaz, Utvin, Sânmihaiu Român, Ciacova, Vișag, Berini, Vucova, Hodoș, Sinersig și Sacoșu Mare).
Începând cu ora 08:00 au fost evacuate un număr de 53 persoane (20 persoane Hodoș (14 adulți și 6 copii), 20 Sacoșu Mare, 6 Timișoara, 4 Berini, 3 Buziaș).
Se acționează cu peste 100 pompieri, 32 autospeciale, 19 motopompe transportabile, 13 electropompe, 8 motopompe remorcabile, 5 bărci.
Din data 27 iunie, ora 10:00, până în momentul de față au fost primite peste 415 apeluri pe numărul unic de urgență 112.
S-a dispus creșterea capacității operaționale fiind chemat personalul din timpul liber și s-au cerut forte în sprijin de la ISU Arad și ISU Hunedoara.
Inspectorul șef și șeful Centrului Operațional Județean s-au deplasat în localitatea Sinersig unde s-a rupt un dig de pe un pârâu și au fost inundate 17 gospodării.
La ora 16:30 a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în cadrul căruia este prezentată situația la nivel județean și se hotărăsc măsurile ce vor fi luate în continuare.

foto: evacuare la Hodoș

LĂSAȚI UN MESAJ