8 spitale din România urmează să fie închise. Revoltă în rândul personalului medical

9651

O strategie pe termen lung gândită de oficialii Ministerul Sănătăţii pentru regiunea de nord-est a ţării vizează reducerea drastică a numărului de paturi din unităţile medicale în perspectiva nesigură a inaugurării unui spital regional.

Un document pus pe agenda publică de Ministerul Sănătăţii stârneşte revoltă în rândul personalului medical angajat în spitalele din regiunea Moldovei. Este vorba despre „Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru perioada 2014-2020“, potrivit căruia 8 spitale dintre cele 44 funcţionale în partea de Nord-Est a României ar urma să fie desfiinţate în următorul an.

Proiectul vizează ca „serviciile de spitalizare să abordeze în mod eficient cazurile complexe şi acute şi să transfere celelalte cazuri la asistenţă primară, ambulatorie şi recuperare“. În acest context, multe spitale din Moldova ar urma să dispară în forma actuală şi să se transforme din punct de vedere structural. Spre exemplu, Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi ar urma să devină un centru de îngrijire paliativă sau un centru pentru femei şi copii abuzaţi. Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, cel mai mare spital de urgenţă din regiune, ar urma să fie transformat într-o unitate socială, iar Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Ioan“  Târgu Frumos în centru ambulatoriu independent.

În judeţul Bacău, ar urma să apară două modificări majore: Spitalul Municipal Comăneşti ar urma să devină o unitate medicală de recuperare sau una socială, iar Spitalul Municipal Orăşenesc Buhuşi să fie transformat în ambulatoriu independent. În judeţul Neamţ ar urma să dispară Spitalul Bicaz, care ar putea să devină tot centru social sau ambulatoriu independent. În Suceava, Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc ar urma să ofere servicii comunitare sau ambulatorii, iar Spitalul de Boli Cronice din Siret să se transforme în centru medical sau social, precum şi într-un centru ambulatoriu independent.

În judeţele Botoşani şi Vaslui nu va fi închisă nicio unitate medicală, dar în toate va fi redus considerabil numărul de paturi. O reducere a paturilor se va aplica în cazul tuturor spitalelor Moldova, conform masterplanului.

Potrivit logicii Ministerului Sănătăţii, numărul de paturi ar urma să fie suficient odată cu inaugurarea Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) din Iaşi. Cu toate acestea, SRU este abia în faza de proiect, documentaţia pentru finanţare urmând a fi depusă la Banca Modială până la sfârşitul lunii aprilie, conform Sorinei Pintea, ministrul Sănătăţii. În cel mai bun caz, spitalul ar putea fi inaugurat în 2027, pe când planul de „închideri“ ar trebui finalizat în 2020.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.