52.000 de elevi și 4.000 de învățători afectați de o Ordonanță a Guvernului

168

Deputatul PNL de Timiș, Marilen Pirtea, a avut astăzi o întâlnire cu o delegație a învățătorilor de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timișoara, pe tema Ordonanței nr. 9/2018, act cu implicații majore asupra învățământului în limbile minorităților.

Deputatul de Timiș Marilen Pirtea a atras atenția acum câteva zile că Ordonanța nr. 9/2018 1, intrată în vigoare în 31 august, aduce limitări majore nejustificate. Conform actului, „în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”. Noua prevedere înseamnă că învățătorii de la aceste clase vor fi înlocuiți cu cadre didactice externe, cel mai probabil fără competențe în lucrul cu copiii de vârstă fragedă, în pedagogia specifică învățământului primar și preșcolar.

Prima reacție din rândul cadrelor didactice în semn de protest față de Ordonanța 9 a aparținut învățătorilor de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, aceștia începând anul școlar în grevă japoneză.

„Este onorabil că luptă în primul rând pentru copiii pe care îi au în grijă. Învățătoarele înțeleg cel mai bine implicațiile grave ale măsurii asupra dezvoltării acestor copii. Nu oricine are abilitatea de a lucra cu cei din ciclul primar. Aceste doamne pot, la o adică, trece peste jignirea adusă, însă nu pot accepta ca dezvoltarea optimă a copiilor să fie pusă sub risc”, a spus deputatul după întâlnire.

„Din categoria „pentru că putem”, fără o argumentare prealabilă, Guvernul afectează 52.000 de elevi și 4.000 de învățători la nivel național, conform calculelor făcute de greviști. Imaginați-vă ce impact psihologic poate avea această măsură asupra copiilor, într-un moment în care sunt atât de vulnerabili. În plus, învățătorul este o autoritate morală pentru familii, copii, pentru noi toți. Nu avem voie sa îi slăbim această autoritate, este o valoare importantă pentru noi”, completează deputatul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.