3 milioane de euro pentru diagnosticarea și tratarea cancerului, la Timișoara. VIDEO

336

Un proiect transfrontalier intre Romania si Serbia se va dezvolta din fonduri europene, in valoare de 12 milioane de euro, destinat dezvoltarii de protocoale personalizate pentru pacientii cu cancer.

Terapii Genetice si Celulare in Tratamentul Cancerului – OncoGen din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Branzeu” Timisoara a castigat proiectul „Romania-Serbia Joint Initiative against Cancer in Cross-Border Region : Improved Diagnosis and Treatment of Malignant Tumors” acronim ROSECAN, finantat prin Programul Interreg-IPA CBC Romania Serbia.

Proiectul se va derula pe o perioada de 42 luni, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii din Republica Serbia, unitati spitalicesti din regiunea Vojvodina si Spitalul Judetean de Urgenta Resita.

Bugetul total este de 12 milioane de euro, din care peste 3 milioane de euro sunt alocati Centrului OncoGen, iar contributia institutiei reprezinta 2% din suma.

“Pentru noi este o sursa de finantare extrem de importanta pentru ca dovedim pentru aceasta preocupare pe cercetare ca dorim sa atragem fonduri extra bugetare pe langa celelalte fonduri pe care le obtine Spitalul Judetean. Suntem la al patrulea proiect castigat de Spitalul Judetean in 7 ani de zile, incepand cu Institutul Oncogen. Au fost proiecte de peste 20 de milioane de euro care au fost adusi Spitalului Judetean.”, a declarat managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, Dr. Marius Craina.

“Este un proiect extraordinar, in primul rand ca domeniul sanatatii este un proiect de prioritate 0 pentru Consiliul Judetean si o sa vedeti si in anii urmatori sprijinul pe care Consiliul Judetean il va acorda Spitalului Judetean, iar in al doilea sens tinand cont ca este un proiect strategic si avand nevoie de finantare care este acordata in avans pana se obtine raportarea de la Uniunea Europeana, am fost cu totii de acord sa sustinem acest proiect extraordinar de important, ceea ce inseamna diagnosticarea si tratamentul cancerului.”, a spus Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta dezvoltarea oncologiei in regiune, printr-o infrastructura moderna si eficienta, cu scopul de a asigura accesul la servicii de inalta calitate pentru diagnosticul si tratamentul cancerului. In cadrul proiectului, Centrul OncoGen va elabora aplicatii software dedicate, care vor fi implementate ulterior in toate spitalele din regiune, si va achizitiona echipamente specifice pentru diagnostic personalizat in cancer, prin secventiere.

”Sarcina noastra este de a creea un proocol la cel mai inalt nivel posibil de diagnostic si tratament pentru pacientii din aceasta zona. Aparatura pe care o luam este o aparatura de segventializare si diagnostic la nivel genetic, la nivel de ADN, pentru a dezvolta in Oncogen cel mai puternic centru de diagnostic personalizat si de tratament personalizat din Romania. Tratamentul nu se realizeaza in centru , dar noi putem pune dignosticul la nivel molecular.”, a spus prof.dr. Virgil Paunescu, managerul Institutului OncoGen.

Tehnica secventierii permite identificarea exacta a genelor implicate in aparitia si dezvoltarea cancerului, asigurand diagnosticul de precizie al bolii si personalizarea terapiei.

Spitalul Judetean din Resita va beneficia de o suma de 2.500.000 de euro, din care se va achizitiona aparatura medicala de tratament si diagnostic a cancerului.

“Cu aceasta aparatura se va imbunatati actul medical din cadrul Spitalului de Urgenta Resita pentru ca va cuprinde aproape toate sectiile care au avut contact cu aceasta boala. Singura sectie care a ramas pe dinafara este cardiologia, care nu prea sunt pacineti bolnavi de cancer. In rest, cam toata aparatura care va fi achizitionata va fi pentru toate sectiile din spital.“, a spus Silviu Tinca, sef serviciu Spitalul Judetean Resita.

sursă: televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.