14 vameși arădeni, achitați pentru a doua oară de Tribunal, într-un dosar de luare de mită

19

Polițiști de frontieră de la Vărșand, Turnu, Nădlac și Nădlac II au fost achitați, pentru a doua oară, de Tribunalul Arad, într-un dosar pentru luare de mită, anunță Glasul Aradului. Este vorba de un dosar instrumentat de DNA Timișoara din 2016, atunci când investigatori sub acoperire adunau probe pentru a dovedi faptele de corupție din vămile arădene.

S-au efectuat atunci descinderi în punctele de frontieră și la domiciliile polițiștilor de frontieră. În final, 18 inculpați au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, dintre care patru dintre ei au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției. ”În 2020, instanța arădeană i-a achitat pe cei 14, eliminând aproape toate probele din dosar. Curtea de Apel Timișoara a dat însă dreptate procurorilor și a întors dosarul la Tribunalul Arad. La rejudecare, cei 14 au fost achitați din nou, asta deși ceilalți 4, care recunoscuseră că luau șpagă, au fost deja condamnați la pedepse de suspendare sub supraveghere. Mai mult, Tribunalul Arad a ridicat sechestrul de pe sumele pe care polițiștii de frontieră le-ar fi primit ca șpagă”, scrie ziarul arădean.

Decicizia nu este însă definitivă, existând posibilitatea să fie contestată din nou la Curtea de Apel Timișoara.

Procurorii susțin că Florin Avram, comisar în cadrul Poliției de Frontieră, șef de tură în 2016, la vama Vărșand, a propus investigatorului sub acoperire organizarea unor transporturi de țigări de contrabandă din Serbia, susținând că are conexiuni la vama Jimbolia, stabilind și cui să fie vândută marfa. Cel care asigura intrarea țigărilor în țară trebuia să primească 30.000 euro. Transportul nu s-a mai realizat pentru că DNA i-a ridicat pe cei 18 polițiști de frontieră de la vămile arădene, acuzați de luare de mită și trafic de influență.

LĂSAȚI UN MESAJ