Surpriză la pompele de alimentare cu carburanți! Ce s-a întâmplat cu prețurile la motorină și benzină

30734

După creşteri constante de preţuri, de la începutul anului, şoferii români au parte şi de o veste bună: carburanţii s-au ieftinit semnificativ în ultima săptămână.

Preţul mediu al motorinei vândute în România a scăzut cu 8 bani pe litru în ultima săptămână, iar cel al benzinei cu 9 bani pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monizorizare al pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.

La 12 februarie, preţul mediu al benzinei era, în România, de 5,26 lei pe litru, iar al motorinei de 5,35 lei pe litru. Cu o săptămână în urmă, preţul mediu al benzinei era de 5,35 lei, iar cel al motorinei de 5,43 lei.

Această ieftinire vine după o creştere susţinută a preţurilor la pompele din România. De la începutul anului şi până la finalul lunii ianuarie, preţurile din România au crescut cu 3,8%, în lei, iar în euro creşterea a fost de 4% pentru benzină şi 3,8% pentru motorină, mai mari decât media europeană.

După ieftinirile din ultimul timp, cea mai ieftină benzină la staţiile OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor în România este la Oneşti: 5,07 lei pentru un litru, iar cea mai ieftină motorină comercializată de OMV Petrom, la Odorheiu Secuiesc: 5,15 lei. În Bucureşti, la cea mai ieftină staţie, de pe Şoseaua Alexandriei, OMV Petrom vinde motorina cu 5,22 lei litrul şi motorina cu 5,14 lei litrul.

Comparativ cu preţurile medii din Europa,  România are preţuri mai mici: cu 1,13 euro la benzină şi 1,15 euro la motorină, preţurile sunt semnificativ sub media europeană: 1,37 euro la benzină şi 1,27 euro la motorină. Totuşi, nu mai suntem ţara cu cele mai mici preţuri de pe continent, mai ales în cazul motorinei, carburantul preferat al românilor. Benzină mai ieftină decât în România este în Bulgaria şi în Polonia, iar motorină mai ieftină decât la noi în Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia şi chiar Austria.

sursa: economica.net

2 COMENTARII

  1. Degeaba avem preturi mai mici fata de celelalte tari europene. Diferenta e in puterea de cumparare. Cate plinuri isi permit europenii si cate isi permit romanii? Sa fim seriosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.