Milionar timișorean în război cu ONG-urile și cu politicienii bănațeni corupți! Vezi despre ce investiții blocate e vorba!

2826

Milionarul timișorean Romeo Dunca se chinuie de aproape 10 ani să facă un domeniu schiabil pe Muntele Mic și în Poiana Mărului, dar de fiecare dată când a făcut câte un pas s-a ales cu bețe-n roate.

Pentru investiția de la Poiana Mărului Romeo Dunca a crezut că va fi suficientă intervenția Parchetului Național Anticorupție, devenit DNA, pentru ca problemele să se rezolve, dar nu a fost așa. Asta poate și pentru că după arestarea lui Antonie Bunei, primarul din Zăvoi, conducerea primăriei a fost preluată de Ioan Scorobete, viceprimarul lui Bunei.

Nu numai că l-a blocat pe Dunca dar, primăria reprezentată de Scorobete, l-a și dat în judecată pe Romeo Dunca pentru a fi obligat să-și dărâme cabana de pe muntele Țarcu, Judecătoria Caransebeș decizând, în primă instanță, dărâmarea cabanei.

cabana-vedere-prim-plan

Nici cu Muntele Mic nu a fost ușor, problemele fiind tot politice, Dunca chiar vorbind deschis despre ce și cum i s-a cerut.

Însă, invitat la o emisiune la televiziunea locală Vest TV Reșița, Dunca dezvăluia că cele mai mari probleme și cele mai grele munci de lămurire le-a avut cu Asociația ”Altitudine”, custodele sitului Natura 2000 ”Munții Țarcu”, care practic i-a blocat pe toate căile posibile investiția turistică, ajungându-se să se spună până și că ”Romeo Dunca vrea să ne fure munții”!

Reprezentanţii Asociaţiei ,,Altitudine” spuneau, în 2012, la o dezbatere, că proiectul propus de S.C. Dunca Imobiliare S.R.L. va avea nevoie de avizul Asociaţiei, fără de care nu se va putea trece la etapa de obţinere a aprobării din partea autorităţilor de mediu, iar, din punctul lor de vedere, aceştia consideră că proiectul va afecta speciile de plante şi animale care există în zonă. Această poziţie a Asociaţiei ,,Altitudine” a stârnit reacţia publicului prezent, mai mulţi proprietari de pensiuni şi case de vacanţă afirmând că au investit în Poiana Mărului cu speranţa că proiectul propus de S.C. Dunca Imobiliare S.R.L. se va realiza şi va contribui la popularea staţiunii în sezonul de iarnă, perioadă „moartă” pentru activităţile turistice, afluxul de turişti înregistrând scăderi drastice, în primul rând din cauza lipsei unor activităţi care să includă practicarea în bune condiţii a sporturilor de iarnă.

Romeo Dunca a precizat faptul că, încă din anul 2007, a început să mediatizeze acest proiect, făcând cunoscute intenţiile sale, iar în 2008 a avut loc un simpozion la Casa ,,Adam Muller Guttenbrunn” din Timişoara, la care au participat şi reprezentanţii Asociaţiei ,,Altitudine”, iar, la momentul respectiv, aceştia au fost încântaţi de ideea realizării domeniului schiabil în zona Nedeia. Ulterior, însă, Asociaţia ,,Altitudine” şi-a schimbat… atitudinea şi a început un adevărat război împotriva sa, formulând chiar şi o plângere penală la adresa lui.

Din partea Asociaţiei ,,Altitudine”, Nadia Topai a arătat atunci, în februarie, că Raportul de Mediu întocmit de S.C. EPMC Consulting S.R.L. a fost analizat de Consiliul Ştiinţific al Asociaţiei, dar nu se va lua nicio hotărâre până când nu va fi finalizat şi Studiul de Evaluare Adecvată. De asemenea, a mai arătat că Situl ,,Natura 2000 – Munţii Ţarcu” cuprinde 58.840 de hectare, iar activitatea de administare a Ariei protejate nu interferează cu dreptul de proprietate pe care comuna Zăvoi îl are asupra celor 155 de hectare ce vor alcătui domeniul schiabil Nedeia, Asociaţia nefiind interesată de aspectele economice şi sociale ale proiectului, preocuparea ei legându-se de protejarea biodiversităţii în zona în care va fi realizat proiectul.

cabana-plus-elicopter

Consilierii locali din satul Măru au protestat la aceste afirmaţii, arătând că nimeni nu a consultat autorităţile locale ale comunei Zăvoi sau populaţia, cu privire la intenţia Ministerului Mediului şi Pădurilor de a da în administrarea Asociaţiei ,,Altitudine” terenuri care alcătuiesc patrimoniul comunei, iar acest drept de administrare vine în contradicţie cu dreptul de proprietate pe care Zăvoiul îl are asupra terenurilor respective. Mai trebuie spus că proiectul pe care S.C. Dunca Imobiliare S.R.L. dorea să îl dezvolte, în asociere cu Consiliul Local al comunei Zăvoi, trebuia să aibă o componentă socială şi economică extrem de importantă, care să ducă implicit la creşterea nivelului de trai al locuitorilor din zonă, tinerii din comună putând să-şi găsească locuri de muncă în cadrul unităţilor de cazare ce urmau să fie construite, micii producători având ocazia de a-şi desface mai bine produsele tradiţionale, iar proprietarii de terenuri din Poiana Mărului să îşi vândă terenurile la un preţ mai mare.

Octavian Topai, din cadrul Asociaţiei Altitudine, a menţionat că populaţia este dezinformată şi ar fi necesară purtarea unor discuţii între custozii Sitului şi cetăţeni, dar documentaţia pe care S.C. Dunca Imobiliare S.R.L. a pus-o la dispoziţia Asociaţiei nu este completă şi ea va putea fi analizată doar după depunerea Studiului de Evaluare Adecvată.

Acest răspuns l-a nemulţumit pe edilul-şef al comunei Zăvoi, Ion Scorobete, la acea dată viceprimar, care a arătat că Asociaţia ,,Altitudine” emisese deja un aviz favorabil pentru o investiţie similară cu cea pe care S.C. Dunca Imobiliare S.R.L. intenţiona să o realizeze pe Nedeia, respectiv tot pentru instalaţii de transport pe cablu şi pârtii de schi, ce vor fi amenajate pe Muntele Mic, zonă situată şi ea în cuprinsul Ariei protejate Situl ,,Natura 2000 – Munţii Ţarcu”. ,,Ce studii şi documente a întocmit societatea care a obţinut avizul din partea Asociaţiei Altitudine şi de ce documentaţia depusă de S.C. Dunca Imobiliare S.R.L. nu este considerată completă, din moment ce pentru Muntele Mic nu s-a mai cerut realizarea unui Studiul de Evaluare Adecvată? Oare nu ar trebui aplicat un tratament egal şi în cazul domeniului schiabil de pe Nedeia?”, au întrebat atunci reprezentanţii administraţiei locale din Zăvoi.

Răspunsul l-a dat însă Romeo Dunca, el afirmând că proiectul pe care intenţionează să îl realizeze în parteneriat cu Consiliul Local Zăvoi a stârnit invidia multor persoane şi mulţi şi-ar dori ca acesta să nu se finalizeze. Dar el era convins că, odată finalizat domeniul schiabil de pe Nedeia, o bună parte din românii care în prezent merg să schieze în staţiunile montane din Europa vor dori să vină la Poiana Mărului, iar tinerii din zonă vor avea şansa să îşi găsească nişte locuri de muncă.

La finalul acelei şedinţe, au avut loc schimburi de replici între publicul prezent şi reprezentanţii Asociaţiei ,,Altitudine”, aceştia din urmă fiind huiduiţi pentru atitudinea refractară pe care o manifestaseră faţă de proiectul iniţiat de S.C. Dunca Imobiliare S.R.L.

„Deşi s-au mai purtat discuţii cu privire la această potenţială investiţie, abia acum s-a luat o decizie clară, plecându-se de la faptul că Studiul de evaluare adecvată elaborat pentru proiectul «PUZ – Amenajare zonă turistică şi domeniu schiabil Nedeia – Munţii Ţarcu – comuna Zăvoi» a arătat că, din păcate, ar fi afectat un habitat prioritar de interes comunitar“, a declarat Nadia Topai.

PUZ-ul staţiunii lui Romeo Dunca urma să cuprindă 0,26 la sută din suprafaţa totală a Sitului ,,Natura 2000 – Munţii Ţarcu” (155 din cele peste 58.000 de hectare). Proiectul prevedea, pe lângă asocierea Consiliului Local Zăvoi la această investiţie (cu posibile beneficii importante pentru bugetul local), şi redirecţionarea a 8 procente din profitul staţiunii către Administraţia sitului. Reprezentanţii acesteia mai menţionează şi că „pentru a încuraja astfel de investiţii, se lucrează în acest moment la un proiect care are ca scop, printre altele, identificarea activităţilor/proiectelor care pot să ajute la dezvoltarea durabilă a zonei, capitalizând valorile Sitului «Natura 2000»“.

muntele-mic-6

Reprezentanţii Asociaţiei „Altitudine” au recunoscut însă că nu există un studiu de inventariere a speciilor de pe suprafaţa cuprinsă în acest PUZ şi prin urmare, logic vorbind, este imposibil de apreciat cât ar fi de afectată zona de o posibilă investiţie.

Până când „Altitudine” va reuşi să identifice activităţile care să ajute la dezvoltarea zonei – şi, implicit, poate să identifice cu exactitate şi ce anume protejează –, unei investiţii extrem de importante, căreia îi mai lipsea un pas până să fie demarată, i se pun beţe-n roate.

În anul 2013 Ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb îi retrăgea Asociației ”Altitudine” statutul de custode al sitului Natura 2000, custode devenind Agenția de Protecția Mediului Caraș-Severin apoi, de la înființarea sa, Agenția Națională pentru Arii Protejate.

Sursa: Știrile CS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.