0.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Grevă generală în sănătate. Posibil haos și în spitalele din Timișoara!

75.000 de angajaţi din sănătate – medici, asistenţi şi alte categoriile profesionale – intră de luni dimineaţă, de la ora 7.00, în grevă generală. Federaţia SANITAS denunţă într-un comunicat de presă „atitudinea cel puţin indiferentă a guvernanților şi în același timp creșterea nivelului de nemulțumire a colegilor nedreptățiți ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016”.

Liderii sindicali îşi cer scuze anticipat „faţă de toţi pacienții care într-un fel sau altul vor fi afectați de acțiunile noastre şi facem apel la fiecare dintre aceștia să aibă minimă răbdare şi înțelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat” spune Livius Cârstea președintele SANITAS Timiș.

Totodată, reprezentanţii SANITAS lansează un nou apel către toate partidele politice parlamentare „să dea dovadă de maturitate şi să îşi asume repararea inechităților şi nedreptăților inacceptabile generate de cele două Ordonanțe de urgentă criticate – 20/2016 si 43/2016, în cel mai scurt timp posibil, putând astfel să deblocheze activitatea în sistemul sanitar public de stat”.

Prim-vicepreședintele SANITAS, Marius Sepi, a declarat că în joc sunt peste 400.000 de angajați din spitate și asistența socială, care așteaptă repararea unor nedreptăți salariale făcute de actualul Guvern. El a mai spus că speranțele se îndreaptă spre Parlament, care ar putea tranșa situația, în plen, marți. În caz contrar, greva se va prelungi pe termen nelimitat, relatează România liberă.

Federaţia SANITAS cere introducerea în OUG 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane. De asemenea, sindicaliştii cer reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, aceeaşi fişă a posturilor şi aceleasi atribuţii. Totodată, este solicitată şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că, la discuţiile care au avut loc vineri, le-au transmis liderilor Federaţiei SANITAS că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, iar luni a fost programată o nouă întâlnire.

„Ministrul Sănătăţii s-a declarat deschis la dialog şi la identificarea de soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, conform importanţei şi complexităţii activităţii personalului care lucrează în sectorul sanitar. Deja s-au făcut paşi pentru corectarea unor situaţii punctuale. Pe viitor vor fi avute în vedere salariile acelor categorii din sistem care nu au beneficiat de ordonanţele 20/2016 şi 43/2016 privind salarizarea bugetarilor”, se arată într-un comunicat al MS.

Sindicatul SANITAS este cel mai mare sindicat din sistemul sanitar, care are peste 110.000 de membri la nivel național. Federaţia a organizat mai multe acţiuni de protest, inclusiv pichetarea sediului Parlamentului, grevă japoneză pe 12 octombrie, dar şi o grevă de avertisment de două ore, pe 19 octombrie.

Sursa: România liberă

Alte subiecte :

Citește și :