Comedii, drame și concerte la cea de-a patra ediție a festivalului de teatru Antagon

126

Teatrul, de peste două milenii și jumătate de când este cunoscut pe meleagurile europene, a continuat să se miște în aceleași tipare. Câțiva actori ies pe o scenă in fața publicului și pun în fața acestora o imaginară oglindă în care cei mai deștepți se regăsesc și zâmbesc amar. Alții, cu mai puțină imaginație, râd pur și simplu de „comédie” crezând că ei sunt scutiți de cele întâmplate pe bină. De un timp vechile teatre cu mult personal și multe echipamente nu au mai fost atât de ușor de transportat de ici colo. Marile montări cad ușor în desuetitudine. Apar teatrele alternative, particulare, de buzunar cu un actor sau fără decor ce trebuie să transmită doar idei cu mijloace mai reduse. Pentru o piesă bună nu trebuie obligatoriu un mare teatru de stat e destul și o mică trupă independentă. O astfel de manifestare va avea loc și la noi în oraș.

Între 26 și 29 octombrie, la Halele Timco, se întâmplă ediția a patra a festivalului de teatru independent Antagon. Un eveniment care cinstește teatrul independent și aplaudă truda artiștilor care se încăpățânează să cultive această artă, departe de instituțiile consacrate ale teatrului românesc. La Antagon nu se dau premii, dar se simte mult și bine prin publicul de poveste al fiecărei ediții de până acum.

Și în acest an, oferta festivalului este una care va produce emoție în rândul spectatorilor. Comedii, drame, expuneri sociale și politice, spectacolele invitate au de toate. Suntem într-un context socio-economico- politic cel puțin lipsit de echilibru, iar programul propus de organizatori nu poate să nu țină cont de tot ceea ce se petrece în România la acest moment.

„Antagon Festival este un eveniment dedicat producțiilor artistice independente și publicului lor. A avut loc prima dată în 2014, când numărul mare de spectatori ne-a convins să organizăm și o a doua ediție. Încă de la început ne-am propus să oferim trupelor de teatru care dezvoltă spectacole în regim independent, o platformă de prezentare a acestora în fața publicului din Timișoara. Selecția spectacolelor este făcută de către organizatori, singurele criterii fiind calitatea spectacolului și apartenența acestuia la scena independentă”– spune Bogdan Cotîrță, din partea organizatorilor.

Dacă ți-e dor de copilărie, atunci „Mălăieș în călcăieș” e spectacolul perfect. Semnat de Frilensăr, artiștii își propun să readucă în fața publicului o joacă pentru oameni mari, care se îmbină perfect cu dorința de a readuce în prim plan tradițiile și obiceiurile ca factor esențial în recăpătarea identității naționale.

Teatrul LUNI de la Greenhours și Frilensăr semnează producția „Înaintea erei noastre”, un spectacol despre fiecare dintre noi și despre cum am ajuns aici – în prezentul dintre comunism și democrație, aflați într-o permanentă și confuză tranziție între noi și „ceilalți”, în fugă după hrana de azi și nelipsitul „salar” de ieri.

Teatrul de Artă București vine la Timișoara cu „Insomniacii”, un text de Mimi Brănescu, o comedie despre banalitatea vieții și despre condiția umană dramatică; o comedie cu și despre nebuni și nebunie, cu personaje fără nume, dar cu personalități complexe.

Abonamentul la Antagon Festival poate fi achiziționat la prețul de 100 de lei și
permite accesul la toate spectacolele programate în cadrul evenimentului. Spectatorii mai pot opta pentru bilete de o zi, la prețul de 40 de lei, care permit accesul la spectacolele programate într-o zingură zi de festival sau bilete pentru un singur spectacol, la prețul de 25 de lei. Biletele se pot achiziționa de la Halele Timco, înaintea fiecărui spectacol.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Antagon și are loc la
Timișoara, între 26 și 29 octombrie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.