Câte milioane împrăștie Primăria Timișoara, fără licitație, pentru a păstra reputația de Orașul Florilor

566

An de an, o bună parte din banii strânşi de autorităţile locale din taxele şi impozitele timişorenilor merg spre întreţinerea spaţiilor verzi. Direcţia de Mediu, care le gestionează, are anul acesta la dispoziţie 10 milioane de lei pentru investiţii. Suma cuprinde lucrări de modernizare şi întreţinere a parcurilor, locurilor de joacă şi a spaţiilor verzi din oraş. Mai mult, anul acesta autorităţile au ţinut morţiş să nu mai ia flori de la regia horticolă care aparţine Consiliului Local, ci să atribuie un contract direct pentru mii de muşcate curgătoare care să împodobească sediul Primăriei Timişoara.

10 milioane pentru parcuri şi alte spaţii verzi

Potrivit bugetului Timişoarei, aprobat la finalul martie de Consiliul Local Timişoara, capitolul „Întreţinere grădini, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement” beneficiază de o alocare financiară din banii publici de peste 10 milioane de lei.

parcul_central

Cea mai mare sumă de bani merge spre modernizarea Parcului Scudier, sau Central cum este cunoscut de timişoreni. Modernizarea se impunea de mulţi ani, aleile de aici fiind vechi, spaţiile verzi neglijate de ceva timp, iar amenajarea nu a mai suferit îmbunătăţiri de ani buni.

Proiectul complet prevede o investiţie de 14,8 milioane de lei, dar anul acesta Primăria Timişoara este dispusă să aloce 4,5 milioane de lei pentru începerea lucrărilor.

Parcul va avea o faţă complet nouă. Se vor reabilita aleile, care acum sunt crăpate, se va amenaja spaţiul verde şi se vor repara fântânile arteziene de aici. Va rămâne în parc zona meselor de şah, care au devenit un simbol pentru acest parc, dar arealul pentru jocul minţii va fi mai mare.

Anul trecut, autorităţile promiteau o surpriză: un labirint verde imens în mijlocul parcului. Nu se renunţă la idee!

parcul-central

Parcul Central din Timișoara a fost inițial un cimitir militar care s-a închis în 1770, iar, un secol mai târziu, osemintele au fost mutate în Cimitirul din Calea Lipovei, la ordinul generalului Anton Scudier, care dorea aproape de Cetate un loc de promenadă. Parcul a preluat numele generalului, fiind cunoscut în epocă drept Parcul Scudier, iar până la începutul secolului trecut, exista și o statuie a generalului.

Procedurile de licitaţie au demarat anul trecut, dar s-au oprit după ce nu s-a găsit o firmă dispusă să refacă parcul. Anul acesta, autorităţile continuă să caute un constructor. După atribuirea contractului, constructorul are la dispoziţie 12 luni pentru a da o nouă faţă Parcului Central.

Parcul Civic primeşte 3 milioane de lei

În 2017, un nou parc din Timișoara își va schimba înfățișarea. Este vorba despre Parcul Cetate (Civic), din spatele hotelului Continental. Zona a devenit tot mai vizitată în ultimii ani, aici funcţionând cu succes şi Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara. Parcul exista încă din secolul XIX, aici întinzându-se o parte a Cetăţii Timişoarei.

parcul-civic-timisoara

„Ea a dăinuit ca atare până după cel de-al doilea război mondial. Dezafectarea și dărâmarea cazărmii, rămasă nefiresc în centrul unui oraș deja modern, a început prin 1956. În 1959 încă mai exista o parte din principala clădire a cazărmii (…) demolarea ei a durat câțiva ani buni, întreaga suprafață fiind un câmp de moloz. A mai rămas din cazarmă clădirea actualei săli de gimnastică, amenajată pentru diverse spectacole. S-a plantat în jurul ei un șir de plopi piramidali, care astăzi sunt impresionanți. În tot restul suprafeței au existat doar câteva exemplare izolate de arbori care s-au păstrat (…) După 1971, pentru a masca incertitudinile urbanistice privind această zonă, s-a decis înverzirea ei. S-a plantat masiv, cu tot materialul existent în pepiniere, în special arbori, fără o gândire conturată, în stilul acțiunilor pompieristice caracteristice acelor vremuri (…) În prezent există un fond vegetal tânăr, relativ variat, cu o valoare peisagistică modestă, dar care constituie un fond valoros de pornire”, se precizează în proiectul de hotărâre vizând reabilitarea.

parc-civic

Conform fișei tehnice atașate proiectului, valoarea investiției totale este de 8,1 milioane de lei, în 2017 fiind alocate 3 milioane de lei pentru începerea lucrărilor. Se vor reface aleile şi spaţiul verde, se va amplasa mobilier nou, dar şi o fântână arteziană.  Gazonul se va întinde pe o suprafață de 56.439 metri pătrați.

„Parcul Civic este unul dintre parcurile cele mai degradate din zona centrală și, ca atare, are nevoie de o intervenție completă. Principalele elemente țin de infrastructura pietonală, dar și de spațiile verzi, de noi plantări, de un sistem de irigație. Proiectul va fi executat din fonduri de la bugetul local. Noul exercițiu financiar al UE prevede doar posibilitatea de intervenție la spații verzi pe terenuri degradate sau virane. În consecință, parcurile existente trebuie să fie reabilitate pe bugetul local”, explica Dan Diaconu, viceprimarul Timişoara în 2016, când a fost aprobată investiţia.

Ceasul Floral, transferat pentru reabilitare

Un simbol floral pentru Timişoara primeşte atenţie anul acesta din partea autorităţilor. Ceasul Floral din centrul oraşului, uitat de reprezentanţii Primăriei de ani buni, va primi o faţă nouă. El este întreţinut regulat, dar sistemele nu mai funcţionaeză aşa că ceasul imens nu ajută trecătorii care nu ştiu cât e ora.

ceas-floral-3-ppp-1024x378

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Timişoara de la începutul acestui an, obiectivul a trecut în patrimoniul Horticultura pentru a refăcut şi pus în valoare.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, vrea ca simbolul să devină un motiv în sine în proiectul Timişoara – Capitală Culturală Europeană 2021. Pentru asta edilul şef vrea ca ceasul să fie modernizat şi pus în funcţiune. Termenul impus de şeful administrației locale este anul acesta. Transferul a fost făcut, urmând ca Horticultura să primească şi bani pentru întreţinerea şi modernizarea ceasului floral. Doar că suma nu este trecută în bugetul de anul acesta, nici în documentele Primăriei Timişoara, nici în cele ale Horticultura.

Ce se mai aude despre un Ceas al florilor?

În urmă cu doi ani, un consilier local a venit cu o propunere inedită: contruirea unui ceas al florilor care să înflorească diferit în funcţie de ora din zi. Propunerea a fost primită bine de conducerea Primăriei Timişoara şi de Consiliul Local, dar a fost abandonată repede. Acum, documentele zac printr-un sertar, iar aleşii par să fi uitat de inițiativă.

Ideea a venit de la Simion Moșiu după ce a aflat, dintr-o lucrare a botanistului suedez Carl von Linné, despre ritmurile cotidiene de deschidere ale unor specii floricole, în funcție de diferitele momente ale zilei. Prin realizarea unui astfel de Ceas al Florilor, Timişoara nu ar face decât să își confirme și onoreze reputația de Oraș al Florilor, dobândită la începutul secolului trecut. Consilierul local crede că acesta ar fi și un mod de a proba asumarea unei continuități în ceea ce privește tradiția Timișoarei.

„Nu e un proiect a cărui realizare să presupună ani. Există specialiști care ar putea realiza ceasul într-un timp scurt, dacă dorința va învinge orgoliul”, este de părere Simion Moșiu. Precizând și că ar fi vorba despre o premieră în România, a cărei materializare nu ar presupune, cel mai probabil, o investiție mai mare de 8.000 de euro.

Iată cum ar funcţiona ceasul: „La ora 5 dimineața își deschid florile dovleacul și macul, la ora 6 – păpădia, cicoarea și susaiul, la ora 7 – podbalul și luceafărul, la ora 8 – coada calului, la ora 10 – măcrișul iepurelui, între orele 11 și 12 – plămânărica și laurul. Apoi urmează florile de amiază: la ora 13 – zorelele, la ora 16 – barba împăratului, pe la orele 17- 18 – primula, la ora 19 – opaița, la ora 20 – regina nopții. Și tot în jur de ora 20 se poate observa un maxim de parfum al mușcatelor. Iar la ora 21 este o plantă care se numește Silene nutans”.

Muşcate curgătoare de 75.000 de lei pentru administraţie

Autorităţile din Timişoara chetuie bani publici şi pentru… muşcate! Sediul Primăriei Timişoara va fi împodobit toată vara de mii de muşcate curgătoare. Operaţiunile au început deja pentru că, de 1 mai, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, vrea să le vadă în ghivece la geamuri.

Contractul a fost atribuit direct, fără licitaţie, unei firme de profil, iar muşcatele curgătoare trebuie amplasate în această săptămână şi întreţinute astfel încât să trăiască toată vara şi o bună parte din toamnă, până în noiembrie.

„Municipiul Timişoara doreşte achiziţionarea de jardiniere pline cu plante ornamentale (muşcate curgătoare) pentru ferestrele de la clădirea Primăriei Municipiului Timişoara. Serviciile specifice de întreţinere în perioada de vegetaţie: udat, fertilizat, tratamente fitosanitare, eliminarea florilor trecute, completarea amestecului nutritiv, vor fi efectuate începând din luna mai până în luna noiembrie inclusiv (6 luni), în funcţie de cerinţele biologice ale plantelor şi de condiţiile atmosferice”, se arată în caietul de sarcini ce însoţeşte atribuirea contractului.

Astfel, au fost cumpărate 2.700 de muşcate plantate în 500 de jardiniere. Autorităţile au şi pretenţii  pentru firma care a primit contractul de aproape 75.000 de lei.

„Jardinierele trebuie să fie amenajate cu plante bogat ramificate, înflorite şi într-o stare fitosanitară bună. Muşcatele vor fi din specia pelargonium peltatum – muşcate curgătoare, cu inflorescenţe de culoare roşie, cu înflorire continuă pe toată perioada de vegetaţie”, se mai specifică în caietul de sarcini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.