Ziua Serviciilor Publice a devenit atracția unei amieze de toamnă / FOTO-VIDEO

59

O municipalitate pentru a funcționa optim are nevoie de o seamă de instituții ori alte structuri pentru a veni în întâmpinarea celor mai multe din nevoile cetățenilor săi. Nu se poate imagina o viață normală fără ambulanțe, pompieri, tramvaie ori servicii sociale. Cei ce nu se lovesc toată ziua de aceste utilitîți nici nu-și pot imagina cât sunt de complexe și de diversificate aceste servicii comunitare.

Tocmai pentru a atrage atenția populației asupra lor de câțiva ani există obiceiul de a prezenta toate acestea în public spre știința oamenilor.
Sâmbăta a fost o forfotă ce a cuprins întreg arealul Pieței Unirii în cadrul Zilei Serviciilor Publice. Totul era acoperit de zarva prichindeilor curioși ce voiau să pună mâna pe orice fie el câine utilitar sau barcă de salvare. Și chiar au putut încerca orice. Ziua este un fel de altă zi a copiilor. Este cel mai nun exercițiu de acomodare a celor mici cu noțiunea de servicii pentru populație. Ei trebuie să înțeleagă că sunt viitorii cetățeni responsabili ai orașului după cum explica unul din organizatorii evenimentului.

De la pictura pe fețe oferită de voluntarii de la Direcția de Protecția Copilului până la baloanele multicolore totul era pentru cei mici. Chiar și la standurile armatei ori a jandarmilor erau încurajați să pună mâna pe câte o armă ( evident sub atenta supraveghere a militarilor) pentru a vedea cam ce greu este să tragi cu pușca.

Trebuie enumerate cele peste două zeci de standuri ale instituțiilor, chiar dacă poate va mai scăpa câte una: Poliţia Locală, Colterm, Aquatim, Drumurile Municipale, Direcția Pieţelor, STPT cel ce se ocupă de tramvaie și alte mijloace de transport sau RATT după cum o mai cunosc timișorenii, dar şi alte instituţii precum Ambulanţa, Pompierii sau AJOFM. Toate au avut standuri cu pliante, produse dar mai cu seamă gazde amabile ce dădeau o sumedenie de explicații adulților sau bomboane copiiilor. La cele mai multe din locuri se și făceau demonstrații în direct cu mașinării cele mai spectaculoase.

Aquatim a prezintat robotul special care intră în subteran să inspecteze canalizarea și care poate fi comandat de la distanță și transmite în timp real imagini și date din tronsonul vizitat.

Ca și în alți ani unul din cele mai vizitate locuri a fost micul traseu al tramvaiului miniatural ce nu a obosit să facă sute de circuite pentru prichindei. Societatea de Transport Public Timișoara a pregătit macheta tramvaiului electric „Gemene” dar și un concurs de colorat destinat călătorilor de mâine.

De fapt este una din cele mai complexe activități ce se desfășoară șa această Societate. După cum a explicat Cosmin Bradu de la STPT s-a ajuns la un record de nu mai puțin de opt sisteme diferite de transport oferite publicului. În afara celor mai cunoscute mai trebuie menționat serviciul de trotinete electrice ce se va extinde pe viitor dar și un serviciu special de transportat persoanele cu dizabilități în regim de taxi-ambulanțe.

La standul celor de la Inspectoratul situațiilore de Urgență oricine putea deveni pompier foarte simplu. Era suficient să bagi capul într-un panou uriaș cu găuri și să te lași fotografiat.

Cum evenimentul a fost și de distracție nu doar adresat celor foarte serioși toată piața a răsunat de muzică de la scena amenajată special într-o latură. Aici au urcat Compania Phantasia și Eva Labadi, Fanfara Big Band, Val Band, Vanotek feat. Lori și alţi artişti mari și mici.

LĂSAȚI UN MESAJ