Ziua Națională a Irlandei, sărbătorită oficial pentru prima dată la Timișoara | FOTO-VIDEO

48

În luna mai a anului 2022 la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a avut loc o vizită protocolară a Ambasadorului Irlandei la București. Dar spre deosebire de alte vizite similare ce rămân doar la stadiul de protocol și discuții politicoase, aceasta de care vorbim a adus și rezultate concrete ce se prevede că se vor înmulți în viitor.

Printre alte planuri de legături economice a fost și una mai inedită. Excelența Sa Paul McGarry a promis președintelui CCIAT, FLorica Chiriță, că peste un an Ziua Națională a Irlandei se va sărbători la Timișoara.
Și iată că la nici un an, de ziua Sfântului Patrick, Sala Europa a Centrului Regional de Afaceri s-a âmpodobit în culoarea verede a trifoiului și a răsunat de muzică irlandeză.
După cu a mărturisit președintele FLorica Chiriță nu a fost deloc ușor și nici prea credibil la început dar s-a reușit un excepțional eveniment. Este o nouă premieră pentru orașul nostru. Această zi încărcată de tradiții și voie bună se sărbătorește pentru prima dată în Europa într-un oraș ce nu este capitală de stat. Dar cum Timișoara este capitală europeană în domeniul cultural s-a putut materializa gândul domnului ambasador.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și marcat printr-o recepție oficială care a avut loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, de Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al Irlandei.

Au fost invitați reprezentanți ai elitei afacerilor timișene, oficiali ai administrației publice locale și ai serviciilor deconcentrate din teritoriu, corpul diplomatic acreditat la Timișoara, personalități ale mediului universitar și de cultură, colaboratori ai CCIAT, mass media.
Evenimentul s-a înscris în agenda de lucru comună a celor două instituții, convenită cu prilejul întâlnirii E.S. Domnul Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România, cu Președintele CCIA Timiș, doamna Florica Chiriță.

Înaltul diplomat a fost însoțit de o delegație de afaceri formată din Alexandru Aionițoaei, Market Adviser al Enterprise Ireland – Biroul Praga și din Președintele și membri ai Consiliului de Conducere a Asociației de Afaceri Romania-Irlanda (R.I.B.A.).

Acțiunile stabilite pentru anul trecut s-au derulat cu succes și s-au bucurat de aprecierea unanimă a oamenilor de afaceri timișeni participanți.

Spre uimirea și încântarea publicului festivitatea a fost deschisă vocea muzicală a E.S. Paul McGarry intrepretînd Imnul de Stat Irlandez.

În deschidere președinta Chiriță a făcut referiri la bunele relații dintre Irlanda și mediul de afaceri din parte noastră de țară subliniind cele două realizări din plan medical și din cel agricol din cursul anului trecut. Astfel, în perioada 14-16 iunie 2022, o delegație de afaceri alcătuită din directori de spitale și clinici medicale private și de stat din Timișoara a participat, în condiții de gratuitate oferite de Enterprise Ireland, la Forumul Global de Sănătate de la Dublin. De asemenea, companii timișene din sectorul agribusiness au participat la Târgul de Agricultură desfășurat la Dublin, între 18-21 septembrie 2022.
Ambasadorul irladez a mai adus aminte publicului că statele noastre au mare potențial de schimburi economice ce încă nu este exploatat atât cât ar trebui. La acestea se adaugă și schimburile culturale și în plan educațional ce de asemenea ar trebui intensificate.
A mai luat cuvântul subprefectul județului Sorin Ionescu, care a insistat și pe componenta istorică a relațiilor dintre cele două popoare și țări. Ca fost profesor a povestit că elevilor le recomandă să nu confunde legenta lansată de scriitorul Bram Stoker despre Dracula și personajul istoric Vlad Țepeș.

Edilul șef Dominic Fritz la rândul său a urat succes legăturilor ce se înfiripă cu statul irlandez.

Totul a continuat cu muzică bună și bere neagră!

 

LĂSAȚI UN MESAJ