Ziua Armatei sărbătorită la Timișoara! Copiii fascinați de echipamentele expuse. Foto

470

Ca orice instituție serioasă și oștirea română are o zi a ei anume. Este prilej de sărbătoare pentru cei ce îmbracă uniforma militară, dar mai cu seamă de aducere aminte de vechi tradiții legate de meseria armelor.

Unii spun că de când se știu, la data de 25 octombrie a fost zi de bucurie pentru soldați.
Ziua Armatei Române este ziua când, în toată țara, se marchează în mod festiv acel moment de cumpănă, când trupele române au ajuns cu frontul anti german în dreptul localității Carei în anul 1944. A fost ultima bucată din teritoriul românesc de unde a fost trimis peste frontieră inamicul format din alianța din jurul celui de-al treilea Reich. Astfel, Transilvania de Nord ce a fost ocupată a schimbat administrația maghiară cu cea română.

Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.
La noi în oraș, din motive de calendar, pentru ca tot mai mulți doritori să poată veni să vadă dotarea și pregătirea de arme a militarilor, a fost devansat cu câteva zile evenimentul. Dar a suscitat același interes.

O mulțime de copii împreună cu bunicii, ori cu părinții au umplut de chiote de buicurie holul imens al complexului Iulius Mall. Toți se înghesuiau să vadă puști, pistoale, binocluri sau haine de camuflaj. Sigur că cei mici nu s-au mulțumit să vadă. Au pus mâna, pentru că pentru o zi a fost voie. Ținteau și țăcăneau în gol armele sub atenta supraveghere a militarilor. E o senzație deosebită să te uiți prin luneta puștii asemenea lui Rambo, măcar pentru câteva clipe.

Au fost amenajate ateliere diferite. Pentru diverse echipamente de la diverse specializări. Nu doar puștile au putut fi atinse, ci orice stârnea curiozitatea de la echipamnente de telecomunicații, până la machete de oase de la standul medical.

Specialiștii de la Spitalul Militar au avut unul din cele mai complexe standuri. Aici, nu doar au arătat ce pot face în caz de necesitate, ci chiar au discutat și au dat sfaturi medicale celor ce aveau câte o problemă medicală. Copiii se jucau, iar bunicii cereau să le fie verificată tensiunea sau întrebau de leacuri de reumatism.

Tot aici a avut loc și un amplu exercițiu de salvare a unei persoane leșinate. Adică un manechin de plastic pe care se poate exersa resuscitarea și respirația artificială. Dar și un tânăr, ce părea destul de sănătos a căzut la pământ și au fost aplicate asupra lui manevre, ce până la un final l-au salvat. Sigur că voluntarul nu avea nimic, dar a jucat bine rolul de bolnav. La însănătoșirea lui grabnică a fost salutat cu aplauze de cei mici.

Este un perfect exemplu cum înțelege conducerea Brigăzii 18 Cercetare Banat să iasă din momentele festiviste plicticoase și să ofere o față umană apropiată de cei din jur, îndiferent de vârstă. Este deja o mică tradiție de a se organiza astfel de intâlniri cu publicul din care are toată lumea de câștigat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.