„Zilele Universităţii 2017”, marcate la Medicina timișoreană, au fost indoliate – foto-video

173

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş ” din Timişoara este, fără îndoială, un for de cultură al orașului ce, pe lângă scopul vădit de a educa tinerii pentru a alina suferințele umane, are și alte roluri.
Aici se adună medici din țară dar și din străinătate pentru a se cunoaște și a cunoște noi și moderne tehnici medicale.
De aproape un deceniu a intrat în tradiție ca, de final de an, să se marcheze cu mult entuziasm și fast un program mai aparte. Este vorba de „Zilele Universităţii 2017”. Acestea au început în data de 12 decembrie și ar trebui să dureze până în 15 decembrie.
Conform obiceiului, încă de la începuturi, evenimentul organizat cu multă atenție va include
programe științifice, cultural-artistice și sportive dedicate studenților, cadrelor didactice și
întregului personal al instituției.

Ieri, 12 decembrie, dis de dimineață, Aula Universității a fost arhiplină cu specialiști ce au întrat direct în temele propuse. Manifestarea s-a deschis cu zilele acedemice româno-sârbe. La învitația Universității timișorene au venit colegi de la Univesitate din Niș (Serbia), mai cu seamă cei ce se ocupă de otorinolaringologie. Au fost aduse în prim plan noutăți medicale din acestă specialitate.

Amiaza a fost rezervată unei audiții deosebite. Filarmonica de Stat ”Banatul” a pregătit un program format din totalitatea lucrărilor lui Antonio Vivaldi dedicate anotimpurilor. Rectorul, Marius Raica, a accentuat faptul că un medic bun nu stă doar în spital, are nevoie și de o serioasă cultură din care nu poate lipsi nici cea muzicală. Directorul filarmonicii, Ioan Gârboni, a pregătit și o surpriză. Împreună cu catedra de limbă italiană de la Universitatea de Vest au tradus din dialectul italian vechi notările lui Vivaldi de pe marginea manusrciselor sale muzicale ce însoțesc partiturile originale. Acestea au fost proiectate împreună cu imagini sugestive pentru a completa muzica. Astfel a rezultat un melanj artistic deosebit format din muzica divină a preclasicului venețian „subtitrate” cu explicații și imagini. Violonistul Gabriel Popa a avut partea de ropote de aplauze ca solist în acest concert înălțător de sub bagheta maestrului Radu Popa.
Din motive independente de programarea inițială programul aristic al zilei a doua de manifestări artistice au fost amânate pentru o dată ulterioară pentru a fi în concordanță cu zilele de doliu împuse de decența față de cel ce a semnat decretul de înființare a Universității, regele Mihai.

LĂSAȚI UN MESAJ