Zilele Germanilor din Banat, din nou, în centrul Timișoarei

666

Cei care își spun cu un temen generic șvabi, provin din mai multe locuri din Europa Centrală, dar și cea apuseană. Au luat numele de la provincia germană a Suabiei, dar ei sunt din tot spațiul sud și vest germanic. De asemenea au provenit cândva și din Lorena, Flandra, zona Boemiei sau chiar din părțile italiene ori spaniole. În timp, viața în comun și necazurile pe care le-au suportat împreună i-a transformat într-o populație destul de omogenă.

Vorbesc propria limbă destul de diferit de limba germană standard iar acum după trei secole toți sunt germani. Iar unii deopotrivă sunt și bănățeni (sau dunăreni). Pentru a-și aminti de patria lor, în Banat, se fac eforturi de a păstra tradițiile, portul, dansurile, limba.

Prin rotație, o dată la doi ani se adună cu sutele ori miile în Timișoara și în toate satele de unde au luat cu decenii în urmă calea Occidentului. Zilele Germanilor din Banat sunt pentru a 14 oară sărbătorite cu mare fast și bucurie la noi în oraș. În anii în care nu se văd la Timișoara continuă tradiția, dar ca punct central de întâlnire la Ulm pe malurile Dunării,de acolo de unde s-au îmbarcat pe celebrele șlepuri ce i-a dus la vale în căutarea unei vieți mai bune. Zilele Șvabilor Dunăreni se desfășoară sub sloganul de „Heimattage”.

„Suntem la a 14-a ediţie a Zilelor Culturale Germane din Banat, iar anul acesta sărbătorim 25 de ani de la punerea în funcţiune a Casei Adam Muller Guttenbrunn, care după cum se ştie este un cămin de bătrâni. Dar şi sediul Forumului Democratic al Gemanilor din Banat. Este cunoscută ca şi Casa Germană, acolo se întâmplă toate evenimentele noastre majore. La Zilele Culturale Germane vor veni cel puţin o mie de participanţi din tot Banatul şi din Germania. Vom avea 250 de perechi de dansatori în costumele noastre tradiţionale. Ei vor putea fi admiraţi în paradă care o să fie duminică”, a explicat Johann Fernbach, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat.

Deschiderea festivă are loc sâmbătă, 15 iunie, de la ora 11.00, în sala Operei Naţionale Române. Apoi, cei care apreciază cultura șvabilor se vor delecta cu programul artistic ce se ține în sala de concerte a Colegiului Național „Ion Vidu”. Cum nu se poate închipui o petrecere germană fără un bal adevărat acesta va avea loc la Casa Adam Muller Guttenbrun, de la ora 21.

Din păcate, la Domul din Piața Unirii este în desfășurare un amplu șantier de renovare dar s-a găsit o soluție de avarie. Sfânta liturghie de duminică va aduna de la ora 10.00, toți credincioșii la biserica Sfânta Ecaterina din Cetate (pe strada Janos Bolyai). Imediat după slujbă perechile îmbrăcate în impozantele „tracht”-uri tradiționale se vor încolona pentru parada portului popular german prin centrul oraşului. Ca întotdeauna, la astfel de evenimente va fi o adevărată explozie de culoare și voie bună.

În cele două zile în Piaţa Libertăţii din se va desfăşura, Târgul „Made in Banat”, la care vor expune tot ce au interesant firmele germane care îşi au activitatea în zona Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.