Zero șanse pentru Edward Snowden de a se întoarece în SUA, pe mandatul Trump

511

Fimul documentar Citizenfour a fost un real succes, apărut în 2014. Documentarul dezvăluie prin personajul principal Edward Snowden, fostul agent CIA și NSA, cum statul american controlează convorbirile telefonice sau e-mail-urile a sute de mii de oameni. Controversele și povestea reală a agentului a făcut înconjurul lumii. După doi an de zile și după apariția lungmetrajului Snowden, agentul CIA nu a mai ajuns pe teritorul Americii. Va mai ajunge vreodată tânărul acasă?

Oliver Stone, regizorul filmului Snowden, lungmetraj care rulează chiar acum în cinematografele românești, a fost întrebat înainte de alegerile din SUA ce șanse sunt ca Edward Snowden să se poată întoarce la un moment dat acasă. Răspunsul a fost: ”Cu Hillary Clinton președinte, mă tem că nici una!”

Zilele trecute, noul președinte al SUA, Donald Trump, și-a anunțat propunerile pentru câteva poziții cheie în stat, printre care și pe viitorul director al CIA. Din nefericire pentru Edward Snowden, Michael Pompeo, cel care va ocupa această funcție pe mandatul Trump, s-a pronunțat încă din 2013 pentru condamnarea la moarte a lui Edward Snowden: „Ar trebui adus din Rusia și judecat. Cred că răspunsul potrivit ar fi pedeapsa cu moartea. Din cauza informațiilor pe care el le-a furat și pus la dispoziție unei puteri străine, Snowden a pus viața unor militari, prieteni de-ai mei și de-ai voștri, în mare pericol”.

Filmul Snowden (2016) spune povestea adevărată a fostului agent CIA și NSA Edward Snowden, tânărul patriot provenit dintr-o familie în care toată lumea lucra pentru guvern și care în nouă ani a devenit inamicul public numărul 1 al SUA. Actualmente refugiat la Moscova.

Se crede că, la plecarea din NSA, Snowden a luat cu el circa 1,7 milioane de documente în format digital. Documente care atestă faptul că serviciul monitoriza atât convorbirile telefonice, cât și email-urile și conversațiile via internet ale sute de milioane de cetățeni americani. Și nu numai. Spre exemplu, atunci s-a aflat că NSA intercepta chiar și telefonul cancelarului german Angela Merkel, plus pe predecesorii ei: Gerhard Schroeder și Helmut Kohl.

De ce nu am văzut Snowden la Cannes 2016?

Inițial, Snowden a fost invitat să participe la Cannes 2016. Directorul Festivalului, Thierry Frémaux, l-a văzut și l-a lăudat, numindu-l: „Un film foarte bun. Îl completează magistral pe Citizenfour*. Te ajută să înțelegi o mulțime de lucruri”. Ulterior, Frémaux a revenit explicând că producătorii țintesc Oscar-urile, așa că o premieră la Cannes ar fi încurcat puțin lucrurile în ceea ce privește timing-ul.

Snowden a avut premiera internațională în sepembrie, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, iar premiera europeană la Festivalul de la San Sebastian.

Citizenfour este un documentar lansat în 2014 și care a luat premiul Oscar. A fost realizat de cineastul Laura Poitras și ziaristul Glenn Greenwald (The Guardian), unele din puținele persoane contactate inițial anonim de către agentul Edward Snowden, înainte de a părăsi SUA. În filmul lui Oliver Stone apare și acest amănunt, în rolul Laurei Poitras joacă actrița Melissa Leo, iar în rolul ziaristului american, Zachary Quinto. Edward Snowden însuși apare într-o înregistrare originală, chiar la finalul filmului Snowden.

Oliver Stone a ținut totuși o proiecție privată în SUA, la Sun Valley, statul Idaho, în casa memorială a lui Ernest Hemingway. Au fost circa 20 de invitați, printre care și actrița Melissa Leo, care au fost pus să semneze declarații non-disclosure (în care se obligă să nu divulge nimic despre film). După proiecție, unul dintre invitați a spus doar atât: „Cu acest film, Oliver Stone a reușit să redea întreaga poveste a acestui puști (Edward Snowden, n. red.), astfel că ajungi să-l placi foarte mult”.

LĂSAȚI UN MESAJ