Zeci de români au scăpat de examenul auto cumpărându-și permise de conducere din Congo, pe care le preschimbau în România

258

Zeci de permise de conducere falsificate provenite din Congo au fost preschimbate în România, beneficiarii plătind sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro către membrii unei grupări, potrivit DIICOT.

Procurorii spun că permisele de conducere emise de autorităţile din ţara africană erau expediate în România printr-o firmă de curierat, iar românii care intrau în posesia permiselor de conducere străine obţinute fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcţiei Regim Permise de Conducere sau la SPCRPCIV Bucureşti, unde documentele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere româneşti.

Potrivit DIICOT, în această anchetă procurorii și polițiștii au făcut miercuri 41 de percheziții în București și în 19 județe, la locuințele unor persoane suspectate de aderare la un grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participație improprie la fals informatic, uz de fals și complicitate la uz de fals.

Conform procurorilor, o parte dintre membrii grupării se ocupau de intermedierea obținerii permiselor de conducere eliberate, fără îndeplinirea condițiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de către autoritățile competente dintr-o țară africană. Surse judiciare au precizat că este vorba despre Congo. O altă parte a membrilor grupării se ocupau de racolarea românilor interesați să obțină astfel un permis de conducere. Astfel, români care nu aveau competențele necesare pentru a dobândi legal în România dreptul de a conduce au obținut permise de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.
Cum funcționa gruparea
Potrivit DIICOT, cei interesați să obțină astfel un permis de conducere le dădeau membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau după caz se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum și diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2.000 și 3.000 de euro (sau echivalent în alte monede). Banii erau transferați prin serviciile de transfer monetar de către membrii rețelei infracționale care acţionau pe teritoriul țării africane. În continuare, erau întocmite în fals documentele necesare obținerii permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării au fost obținute permise auto emise de autoritățile din acest stat, dintre care o parte au fost preschimbate cu permise de conducere româneşti, autentice.
Permisele auto din Africa ajungeau în România printr-o firmă de curierat
Permisele de conducere emise de autoritățile competente din țara africană erau expediate către România prin intermediul unei firme de curierat. Românii care intrau în posesia permiselor de conducere străine obținute fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la S.P.C.R.P.C.I.V. Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere românești.
Alte detalii din anchetă, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.