4.1 C
Timișoara
duminică 21 aprilie 2024

Worschkoschtprob merge mai departe | FOTO-VIDEO

O tradiție „multimilenară” (după cum se lăuda un glumeț din sala de festivități) a avut loc și de acest final de iarnă. Au fost degustați, dar și premiați, „cei mai cei” cârnați tradiționali din Banat.

Deși nu este chiar atât de vechi obiceiul de a aduce în fața prietenilor și a publicului din comunitate mezelurile făcute cu măiestrie pentru o validare în lumea cunoscătorilor, totuși are câteva decenii de existență. Totul a pornit la începutul anilor 70 din secolul trecut în cadrul redacției ziarului de limbă germană „Neuer Banater Zeitung” condus la acea vreme de scriitorul Nikolaus Berwanger. Cititorii au trimis câteva fire de cârnați, făcuți acasă, jurnaliștilor pentru a da un verdict. Alături de un pahar de vin sau de bere era un prilej de distracție și de ieșire din cotidianul destul de anost al epocii. Obiceiul, la început având caracter închis, s-a repetat an de an tot mai serios până a căpătat datele unei sărbători deschise cititorilor de limbă germană cu publicarea rezultatelor în gazetă.

Chiar unul din gazetarii germani de azi ce știe foarte multe nu poate preciza a câta ediție a fost cea de acum din 2024. În mod sporadic degustarea a mai avut întreruperi până când autoritățile socialiste au blocat obiceiul ca fiind contra principiilor vremii. Nici nu se putea altfel în anii 80 (în plină criză alimentară) să scrii în ziar despre cârnați. Nici măcar anul debutului nu este cert. Unii mai în vârstă susțin că ar fi fost 1972 (sau poate 1970) alții cred că a debutat în 1968.

În anii de după 1990 nu mai erau impedimente pentru astfel de sărbători „… și în anul 1994 a fost reluat acest gen de evenimente, iar un an mai târziu am ieșit din redacție și am făcut accesibil evenimentul mai multor persoane”, a depănat amintiri Siegfried Thiel, redactorul-șef al săptămânalului Banater Zeitung.

„Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob 2024” a avut loc în acest an în comuna Lovrin, unde mai există încă o sănătoasă comunitate de șvabi. Evenimentul a fost organizat anul acesta de „Banater Zeitung” în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Asociația FunkForum, Primăria și Consiliul Local Lovrin.
Manifestarea pusă la cale de către junaliștii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” ce sunt continuatorii vechiului ziar cu nume de nou (Neuer B. Z.) a ajuns la ediția cu numărul 20.

Juriul deosebit de exigent (și incoruptibil) a decis că cei mai buni cârnați au fost pregătiți de Christof Siller, un timișean plecat cu ani în urmă de în Germania, care a venit acasă în Banat special pentru concurs. Dar munca lor nu a fost ușoară, au ttebuit să verifice 50 de mostre puse în concurs.

„Sunt născut în Comloșu Mic și trăiesc în Germania de 20 de ani. Am venit special pentru concursul acesta. Am adus două probe, 10 și 11. De 20 de ani tăiem porcul și facem cârnații așa”, a explicatat Siller Christof.

Povestea cârnaților poate fi urmărită și în ziarul nostru tipărit „Banatul Azi” de joi.

Alte subiecte :

Citește și :