13.1 C
Timișoara
sâmbătă 2 martie 2024

Vizită prezidențială la cea mai mare comunitate croată din țară-video

Preşedintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, a făcut o vizită oficială în Caraș-Severin, ca răspuns la invitaţia preşedintelui Uniunii Croate din România, Slobodan Ghera. Omul de stat a vizitat cea mai mare comunitate a croaților, care se află în Banat și care numără peste 6000 de suflete.

Întâlnirea a avut loc în fața sediului central al Uniunii Croaților din România, iar Kolinda Grabar-Kitarovic a purtat discuții cu reprezentanţii administraţilor locale din Caraşova, Clocotici şi Lupac.

Carasoveni

La întâlnirea cu oficialul de la Zagreb au fost prezenți alături de reprezentanții comunității croate din Caraș-Severin, prefectul Matei Lupu Uniunea Croată din România şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionuţ Popovici.

În România, minoritarii croaţi sunt concentraţi în majoritate în judeţul Caraş-Severin, concentrați în comunele Carașova și Lupac. Aici limba croată este limbă recunoscută oficial, având indicatoare, educație și acces la justiție și administrația publică în limba croată, alături de română.

Croații beneficiază în România de toate drepturile specifice unei minorități etnice recunoscute, inclusiv un reprezentnat în Camera Deputaților – Ghera Giureci-Slobodan, din 2015. Oficialii din Croația sunt foarte atenți la cei din diasporă, etnicii din județ fiind deja obișnuiți cu astfel de vizite.

Alte subiecte :

Citește și :