Viena onorează Franța

85

Surpriză pentru vizitatorii târgului de Crăciun de anul acesta, din fața Primăriei din Viena: bradul dintre căsuțe este luminat cu beculețe în culorile Franței și nu tradițional cum se întâmpla până acum.

Vienezii au găsit un mod original de a cinsti memoria victimelor din recente atentate de la Paris. Edilii au decis că Bradul instalat în Târgul de Crăciun din fața Primăriei din Viena să fie luminat cu beculețe în culorile Franței și nu albe cum erau în fiecare an.

Conducerea Primăriei din Viena a luat, în același timp, măsuri suplimentare pentru a preveni eventuale evenimente de genul atentatelor de la Paris. În fiecare piață mai populată, sau în fiecare târg de Crăciun din Viena patrulează polițiști în civil și agenți de pază, angajați de firme specializate. Și aproape toți turiștii au câte un mic rucsac, pentru o mai mare comoditate, fără să stea nimeni cu ochii pe ei ca pe niște potențiali teroriști. Din contră austriecii rămân la fel de amabili, neobișnuit de atenți pentru cineva care nu-i cunoaște. Foarte des auzi cuvintele ”bitte” sau ”danke”, adică ”vă rog” sau ”mulțumesc”. Mai mult, în trafic nu claxonează nimeni, nu țâșnește nimeni pe roșu la semafor iar dacă greșești banda ești lăsat fără probleme să revii.Brad Targul de Craciun de la Viena 1
Se poate spune că, prin Viena te simți în siguranță la orice oră, mai ales că vezi în jurul tău o mulțime de turiști, din toată lumea, chiar dacă românii predomină. Auzi destul de des limba română și ai sentimentul că ești acasă, mai ales în zilele libere din luna decembrie, când românii și în special bănățenii invadează Austria. Unii preferă să meargă la schi iar alții la cumpărături, la Viena sau la Parndorf. Eu prefer să savurez o cană de vin firert în fața Primăriei din Viena, la Târgul de Crăciun și să admir Bradul împodobit cu beculețe în culorile Franței: roșu, alb și albastru.

LĂSAȚI UN MESAJ