11.2 C
Timișoara
vineri 23 februarie 2024

VIDEO Timişoara: proiectul de reabilitare a malurilor Begăi, finalizat. Care a fost cel mai dificil punct al execuției

La Timişoara, proiectul de reabilitare a malurilor Begăi a fost în sfârșit finalizat, după lungi așteptări. Acum, zona arată cu totul diferit.

Au fost amenajate trotuare, piste de biciclete, mese de şah, rampe pentru intervenţii de urgenţă, scaune pentru pescari. În plus au fost montate 400 de bănci,  zeci de gradene şi şezlonguri. Totodată au fost plantaţi peste 1.700 de arbori şi 15.000 de arbuşti. Au fost amenajate două locuri de joacă, pe splaiul Nicolae Titulescu, respectiv pe strada F. Chopin.

Malurile Begăi au fost amenajate pe zece kilometri pe fiecare parte, de la Uzina de Apă la Podul Modoş din Timişoara. Potrivit municipalității, proiectul a fost unul complex, însă foarte dificil. “Cel mai dificil punct al execuției a fost să decidem corect dacă să punem mobilierul urban pe tot traseul, pentru că ne confruntăm cu vandălizări continue, distrugeri. Pagubele sunt destul de mari. Au fost înlocuiți cel puțin 30 de arbori de la momentul la care am început lucrările și până când am început recepția. Am avut bănci distruse, locurile care împrejmuiesc WC-urile publice. Lămpile au fost smulse din stațiile de vaporetto. Va prebui să menținem proiectul cinci ani în stare de funcționare și va fi foarte complicat dacă nu vom funcționa cu toții ca niște cetățeni ai acestui oraș atunci când vedem astfel de acțiuni să intervenim”, spune Magda Nicoară, managerul proiectului.

La rândul său, primarul Nicolae Robu spune că pe lângă cele nouă stații de vaporetto, în proiect sunt prevăzute și nouă stații de biciclete, cu 150 de biciclete disponibile. “Acest proiect cuprinde inclusiv refacerea Begăi ca și canal navigabil cu curse regulate. Colaborăm foarte bine cu căpetenia portului de acolo și avem  toată asistența pentru ca ambarcațiunile să poată fi folosite la nivelul posibilităților lor”, explică edilul din Timişoara.

În premieră, în Timișoara a fost amenajat și un loc de joacă pentru copiii cu dizabilități. Acesta este situat pe strada Chopin.”Avem un spațiu de joacă dedicat copiilor cu dizabilități.Nu trebuie să uităm ca în comunitate sunt și un număr destul de ridicat de copii cu dizabilități și nu avem voie să uităm de ei. Avem o amenajare de spațiu de joacă pentru cerințele copiilor cu dizabilități”, adaugă primarul  Nicolae Robu.

Proiectul de reabilitare a malurilor Begăi a fost demarat în septembrie 2013 şi ar fi trebuit să fie finalizat în vară. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la aproximativ 43 de milioane de lei cu TVA, bani europeni.

Alte subiecte :

Underground 2™, Orașul care nu se vede – o (re)lansare de carte cu momente vii ale istoriei bănățene mai puțin cunoscute | FOTO-VIDEO

Vineri, 23 Februarie, la sediul filialei din Timișoara al Uniunii Scriitorilor Români a fost (re)lansat Underground 2™, Orașul care nu se vede, cel de-al...

Un nou palat istoric al Timișoarei a fost renovat și arată splendid acum

Una dintre clădirile de referință ale Timișoarei, Palatul Ciobanu, este prima care a îmbrățișat tema țăranului român, dar și ultima care a fost ridicată...

Citește și :