VIDEO | Conferința Regională Clubul Fermierilor Români, din nou, la USAMVBT

154

Încurajați de rezultatele pozitive din primăvară, când la Timișoara a mai avut loc o conferință a Clubului Fermierilor Români la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, cele două entități au hotărât să repete isprava și acum în toamnă.

Universitățile de Agronomie și Clubul sunt unele din cele mai importante instituții ce se ocupă de agricultura românească. Prima, din punctul e vedere al pregătirii științifice a viitorilor specialiști ce vor lucra pământul, iar cea de-a doua ca reprezentantă a fermierilor fie ei mai mici sau uriașe complexe de lucrat și prelucrat tot ce oferă natura. Universitatea timișoreană se află într-un parteneriat academic strategic pentru realizarea și fundamentarea studiilor inițiate de Club, pe baza consultărilor cu fermierii.

În Aula de la Agronomie s-au adunat specialiști din aproape toate domeniile ce pot avea legătură cu agricultura, de la fermieri ce fac performanță în județele Timiș, Arad și Caraș-Severin, reprezentanți ai autorităților centrale și locale responsabile pentru agricultură, până la reprezentanți ai USAMVB sau AFIR.

Cum este și firesc, Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Agricultorilor Români, ca reprezentat al celor ce au organizat actuala întâlnire, a deschis lucrările conferinței de azi referindu-se la cele două mari teme ce vor fi luate în dezbatere. Este vorba de Planul de Relansare și Reziliență Economică ce ar trebui să ridice din nou agricultura românească acolo unde își merită locul. Iar a doua temă majoră este cel mai important element fără de care agricultura nu poate exista: apa, cea de toate zilele. Dar nici abundența de apă nu face bine. Se are în vedere ca masurile de gestionarea apei să fie complementare. Să se irige acolo unde este necesar dar și să de dreneze ce este din abundență.

Adrian-Nechita Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-a adresat fermierilor, pentru a prezenta proiectele înaintate de Guvernul României și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru finanțare prin Planul de Relansare și Reziliență Economică, evidențiind impactul asupra dezvoltării agriculturii din România.

De asemenea, au fost aduse în fața celor interesați deciziile strategice care urmează să fie adoptate prin reforma PAC, riscurile și oportunitățile privind creșterea competitivității în agricultură în contextul unui buget european diminuat și creșterea extraordinară a ambițiilor de mediu ale UE, așa cum sunt ele precizate în Pactul Ecologic European.

Clubul Fermierilor Români continuă demersurile pentru elaborarea și implementarea unei Strategii naționale de gestiune integrată a apei și solului în agricultură, care să asigure cadrul pentru un program multianual de investiții publice în vederea modernizării sistemului național de irigații – desecare – combaterea eroziunii solului și susținerea programului care vizează proiectele locale de irigații.

Profesorul Tiberiu Iancu, prorectorul USAMVB, din postura de gazdă a întâlnirii a asigurat tot sprijinul mediului universitar la gestionarea celor mai fierbinți probleme cu care se confruntă agricultorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.