Vestigiile de la Muzeul Banatului ar putea ajunge la Bastion sau în Palatul Baroc

205

Problemele de la Muzeul Banatului sau Castelul Huniade, cum mai este cunoscut, se ţin lanţ, la fel şi controalele. După ce Direcţia pentru Cultură a Judeţului Timiş a amendat conducerea muzeului cu 10.000 de lei pentru că spaţiile unde erau depozitate vestigiile arheologice sunt insalubre, acum şi Consiliul Judeţean Timiş a trimis corpul de control aici.

În urma verificărilor s-a ajuns la concluzia că Muzeul Bantului are nevoie de un spaţiu de 2.000 de metri pătraţi unde să mute verstigiile păstrate în prezent pe holuri sau în încăperi în care plouă.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş au ajuns la concluzia că singura variantă prin care zeci de vestigii să nu fie distruse complet de intemperii este să le relocheze. Asta pentru că în Muzeul Bantului nu mai pot rămâne. Acoperişul nu este nici acum reparat şi la fiecare ploaie apa ajunge pe obiectele valoroase. Şi s-au identificat două locaţii: Bastionul sau Muzeul de Artă.

Spaţiile din Bastion aparţin Consiliului Judeţean Timiş şi pot fi oricând o soluţie. La fel şi Palatul Baroc. Întrebarea este care instituţie are la dispoziţie un spaţiu de 2.000 de metri pătraţi.

Muzeul Banatului se află în plin proiect de consolidare. Investiţia se ridică la 11 milioane de euro şi presupune întărirea şi stabilizarea aripii de nord – vest. Lucrările sunt începute de mai bine de 10 ani şi trenează din cauza neînţelegerilor dintre beneficiar, CJT, şi constructor, Constructim. De asemenea, conducerea judeţului a pierdut o finanţare de 7,4 milioane de euro pentru restaurarea Castelului Huniade.

LĂSAȚI UN MESAJ