Vești bune pentru români. Creștere importantă a salariilor

243

Vești bune pentru români. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, salariul mediu net a crescut în luna iunie.

Astfel, în luna iunie 209, salariul mediu net a crescut cu 15.5%, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 3.142 lei. Creșterea reală, raportată la evoluția prețurilor de consum, a fost de 11.2%, potrivit datelor transmise miercuri de INS.

În luna iunie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 47,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi între 9,0% şi 12,5% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de editare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ