Veste mare pentru cadrele didactice! Ce se va întâmpla din Martie

1312

Senatul deblocheaza posturile in Educatie. Acesta a adoptat un amendament conform caruia institutiile de invatamant care pot organiza concursuri pentru personalul didactic si de cercetare sunt exceptate de la prevederea potrivit careia, incepand cu 1 ianuarie 2018 pana la 31 decembrie, pot suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante.

Senatorii au adoptat, in sedinta de plen, un amendament respins initial in comisia de buget, potrivit caruia „universitatile de invatamant preuniversitar, institutiile de invatamant superior si institutiile de cercetare care pot organiza concursuri pentru personalul didactic si de cercetare” sunt exceptate de la prevederea potrivit careia incepand cu 1 ianuarie 2018, pana la 31 decembrie 2018, se suspend? ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice”.
„Solicitam exceptarea de la blocarea posturilor, intrucat aici, cand cineva pleaca de la clasa, altcineva trebuie sa intre si postul trebuie sa poata sa fie ocupat. Va cer ingaduinta sa fiti de acord cu acest amendament respins”, a spus, in plen, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, potrivit Agerpres.
Masurile propuse au un impact financiar asupra bugetului de stat de circa 46 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta 5% din Produsul Intern Brut, potrivit expunerii de motive,
Totusi, ordonanta mai prevede ca se reduc cu 10% platile pentru bunuri si servicii aferente functionarii institutiilor.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care va decide, in final, daca va fi adoptat.
Anul trecut Guvernul a decis ca va ungheta angajarile prin introducerea unui principiu nou: la doua posturi vacantate, dupa 1 ianuarie 2018 va fi posibila ocuparea doar a unui singur post. Motivul acestei decizii este legat de cresterea salariilor din 2018 si de deficitul bugetar de 3%.

LĂSAȚI UN MESAJ