12.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

„Vânătorii de comori” de la Colegiul Național Bănățean și cei de la liceele Bela Bartok și Dositej Obradovici vor prezenta turiștilor Timișoara în patru limbi! FOTO-VIDEO

De mult timp, se vorbește de județul Timiș, dar mai cu seamă de Timișoara, ca de un loc al conviețuirii dintre multele etnii cu limbi diferite, dar și credințe diferite. Pentru a da credibilitate acestui fapt și a-l sublinia și mai mult, un grup de inițiativă, format în special din profesori, a pornit un proiect-program adresat elevilor ce urmau să capete noi cunoștințe despre orașul lor. Dar, mai mult decât atât, aceste cunoștiințe sunt propagate mai departe de elevi prin pregătirea de ghizi turistici pe care au început să o capete.
În sala festivă comună a Colegiului Național Bănățean și a liceului Dositej Obradovic a fost prezentată azi partea de final a proiectului intitulat sugestiv „Vânătorii de comori”. Interesant este că acest nume a fost folosit, deopotrivă, în patru din limbile principale vorbite în Timișoara. Chiar și pagina de internet alocată proiectului are terminațiile în limbile română, maghiară, germană și sârbă ( ro, hu, sr, de).
În deschiderea conferinței, care a marcat finalizarea cu succes a inițiativei, a vorbit managerul proiectului, Szilagyi Borbala, despre percepția tinerilor asupra orașului în care locuiesc și studiază.
Această percepție a fost explicată în extenso cu datele sociologice ale unui adevărat studiu bazat pe metoda de Mind Mapping de cercetătoarea clujeană Varga Szilvia. Cifrele și graficele arătate de dânsa sunt edificatoare pentru viziunea elevilor despre ce este Timișoara și elementele ei cele mai definitorii.
În favoarea acestor proiecte multiculturale a adus argumente întemeiate inspectorul școlar Kiss Francisc.
Despre provocările întâmpinate pe parcursul pregătirii de ghid multicultural a tinerilor au vorbit Monica Balotă, Cristina Escher și ALexandra Stoicov.
Termenul ,,Vânătoare de comori”, ca formă de educație a fost explicat de Fodor Eniko.
În final, partea cea mai interesantă pentru cei tineri a fost prezentarea unor jocuri interactive extrem de apreciate ca metodă de educație culturală multietnică. Jocurile se pretează a fi folosite la clasă ca material didactic dar pot fi jucate și de copii ca formă de distracție.
Acestea vor fi traduse la început în patru limbi pentru a fi mai accesibile.
– Ne aflăm la un final, după cum rezultă din invitația dumneavoastră. Povestiți mai multe despre acest eveniment.
– Acum suntem la finalul proiectului numit „vânătorii de comori. ro , .hu , .de , .sr”. Am dat această denumire ca să se vadă că este vorba de ceva multicultural, multilingv. Am avut pe parcurs foarte multe activități. Am început proiectul în luna mai cu activități multiple, foarte variate. Am avut un tur ghidat de tineri, formați prin acest proiect. Tinerii au trei trasee pe care le pot prezenta în patru limbi diferite pentru că sunt implicați copii ce frecventează școli cu predare în limbile maghiară, română, sârbă și de la secția cu predare în limba germană. Am avut și activități de „vânători de comori” care s-au desfășurat, una în centrul orașului, și una în Iosefin.
-Au mai fost întâlniri, discuții înte experți și am elaborat și dezvoltat foarte multe jocuri care vor fi prezentate la această conferință și pot fi încercate după prima parte a conferinței. Sunt jocuri educaționale legate de orașul nostru.
– Cât de interesați au fost copiii? Credeți că va mai continua o astfel de activitate, eventual în alți parametri sau sub altă formă?
– Au fost interesați copiii. Noi inițial ne-am propus să formăm 20 de ghizi interculturali voluntari. Dar, datorită interesului mare, am ajuns la 26 de copii care au fosat formați în cadrul proiectului.
Da, noi ne dorim să continuăm acest proiect având în vedere că anul viitor Timișoara va fi Capitala Culturală a Europei. Să continuăm și să avem posiblitatea de a prezenta celor ce vizitează Timișoara, în mod cât mai variat, orașul și din perspectiva tinerilor.
Mai trebuie să spun că proiectul acesta a fost finanțat de municipiul Timișoara prin Centrul de proiecte.”
Sunt câteva dintre ideile de bază despre proiectul ,,Vânătoare de Comori” prezentate de unul din inițiatorii programului, profesoara Szilagyi Borbala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :