17.2 C
Timișoara
miercuri 22 mai 2024

Va redeveni armata obligatorie în România? Alertă inclusiv printre tinerii bănățeni! VIDEO

În contextul internațional actual, o întrebare se pune tot mai acut: va redeveni armata obligatorie în România? Asta urmare a presiunilor uriașe pe care le fac aliații României în actualul context mondial. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, spune „clar” că nu va reintroduce serviciul militar obligatoriu apoi urmează „dar-urile”. Dar serviciul militar obligatoriu este suspendat, nu abolit. Și un alt dar, cel mai important, în țările aliate există o „înclinație” spre reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Mesajul transmis recent de ministrul Apărării nu este unul deloc liniștitor pentru tinerii din România. Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus la presiunea aliaților noștri. Dar nu anul acesta, va trebui să apară o criză de soldați ai NATO ori Rusia să invadeze Moldova sau Ucraina.

Nu cred că există susținere, la ora la care vorbim, pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu ca atare. Trebuie să reamintim că, în România, stagiul militar obligatoriu este suspendat, nu este abolit”, a precizat ministrul Apararii, într-un interviu acordat News.ro.

Este adevărat că observăm, inclusiv și în primul rând, în țări aliate o inclinație înspre a lua în calcul reintroducerea unei forme de stagiu militar obligatoriu. Nu cred că, la ora actuală, se pune aceasta problema in Romania”, a mai spus Mihnea Motoc.

S-a creat un gol, trebuie să ne gandim la întărirea rezervei pe care putem conta în caz de mobilizare, dar abordarea asupra căreia am convenit și legiuitorul a aprobat-o este aceea a unui sistem de constituire voluntară a rezervei, în sensul că, cine dorește, poate să intre într-o formă concentrată de pregătire, fie de reîmprospătare a unor cunoștințe militare pentru cei care au mai făcut stagiul militar obligatoriu, fie pentru achizțtionare de cunoștințe și de formare militară pentru cei care nu au un asemenea background.

Este vorba despre legea rezervistului voluntar, care intră în vigoare la 1 ianuarie. Nu mai este mult până atunci, suntem în faza finală a elaborării normelor metodologice pentru ca legea să poată fi aplicată din prima zi a intrării sale în vigoare și avem în vedere, pentru 2017, prinderea în acest sistem de formare intensificată a unui număr, estimăm noi, de 2.700 de oameni” mai afirmă, pentru news.ro ministrul apărării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Mihai Mărgineanu cântă anul acesta la Embargo Fest, pe 8 iunie, la Timișoara

Embargo Fest revine anul acesta cu o ediție specială ce se va desfășura în Timișoara. Embargo Fest, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale...

Festivalul Muzicii de Cameră, ediția a XIX-a | VIDEO

Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara – în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă...

Citește și :