16.1 C
Timișoara
sâmbătă 27 iulie 2024

UnLoc: bunăstare în comunitate pentru persoanele cu dizabilități

Fundația de Abilitare Speranța va implementa, în anul 2024, proiectul “UnLoc: bunăstare în comunitate pentru persoanele cu dizabilități”, proiect finanțat de către Fundația FLEX cu suma de 22.000 de dolari.

16% din populația lumii are o dizabilitate (conform rapoartelor OMS publicate în martie 2023).
Persoanele cu dizabilități sunt de două ori mai expuse la riscul de a dezvolta boli precum depresia, astmul, diabetul, obezitatea, infarctul, anxietatea, problemele dentare. Acestea întâmpină bariere și inegalități în utilizarea serviciilor medicale, dezvoltă comportamente riscante (alimentație nesănătoasă, consum excesiv de zahăr, băuturi energizante, fumat, alcoolism, sedentarism).
Neavând o rețea naturală de sprijin, au nevoie și de ajutor pentru a dezvolta relații bune, ancore în societate, astfel încât să obțină o stare de bine (fizică, psihică, socială, relațională).
Proiectul își propune să crească calitatea vieții adulților cu diferite dizabilități (fizice, senzoriale, intelectuale, psiho-sociale), unii dintre aceștia cu trecut instituțional, prin:
(1) furnizarea de sesiuni de formare non-formală și diseminarea de materiale informative ușor de înțeles pe cinci teme de interes privind sănătatea
(2) furnizarea de servicii de sănătate mintală/consiliere psihologică, sprijin în luarea deciziilor și însoțire la terapii și medici
(3) dezvoltarea unui program de mentorat, prin care voluntari instruiți îi vor sprijini în diverse aspecte ale vieții.
Impactul proiectului este o comunitate incluzivă, diversă, în care cei cu dizabilități își pot exercita drepturile și au grijă de sănătatea lor, astfel încât calitatea vieții lor să crească.
Fundația de Abilitare Speranța va susține 5 sesiuni de intruire și sprijin individulal și va furniza materiale în format ușor de înțeles prin care va contribui la creșterea capacității a 25 de adulți cu diferite dizabilități de a-și înțelege starea de sănătate și de a-și dezvolta un stil de viață sănătos.
Deasemenea, va sprijini adulții în comunitate prin oferirea de servicii de sănătate mintală și facilitarea în accesarea serviciilor medicale, precum și sprijin în luarea deciziilor.
În cadrul programului de voluntariat, Fundația de Abilitare Speranța va forma peste 10 voluntari pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități, astfel încât să se reducă barierele de interacțiune dintre cei cu și fără dizabilități.
Schimbarea socială pe care Fundatia de Abilitare Speranța și-o propune are loc în timp, înțelegând faptul că dreptul de a trăi în comunitate nu este legat de capacitatea fizică și intelectuală a unei persoane de a se îngriji de sine, fără asistență, ci de susținători, așa cum este Fundația FLEX.
Proiectul produce efecte la nivel individual (împuternicire, autonomie, bunăstare), de servicii medicale primare (accesibilitate, eficiență – OMS estimează că fiecare dolar investit în servicii preventive și îngrijire incluzivă a persoanelor cu dizabilități aduce un profit de 10 ori mai mare) și la nivelul întregii societății (incluziune, colaborare, diversitate, auto-reprezentare).

Pentru informații suplimentare: Roxana Damaschin-Țecu, roxana@unloc.eu, 0724078487 și Cristina Tath, cristina.tath@flex.com, 0753092314

Fundația Flex este o organizație privată și acordă granturi inițiativelor filantropice susținute de Flex.
Înființată în 2002, fundația sprijină și promovează schimbări pozitive pentru comunitățile în care Flex, clienții, furnizorii și partenerii săi își desfășoară activitatea la nivel global. Strategia de donații și de voluntariat a Fundației Flex este aliniată cu patru dintre obiectivele de dezvoltare durabilă ONU, care includ sănătate și bunăstare, muncă decentă și creștere economică, consum și producție responsabilă și acțiuni împotriva schimbărilor climatice.
Despre Fundația de Abilitare Speranța
Fundația de Abilitare Speranța (FAS) este o organizație non-guvernamentală, furnizor acreditat de servicii sociale, cu 32 de ani de experiență în sprijinul persoanelor cu dizabilități și al familiilor lor, contribuind la incluziunea lor socială și la creșterea calității vieții lor, precum și la schimbarea atitudinii și mentalității față de acestea.
Începând cu 2019, prin programul UnLoc, oferă servicii sociale licențiate (echipă mobilă, serviciu de asistență și suport în luarea deciziilor, locuințe protejate, centru pentru viață independentă) în sprijinul adulților cu diferite tipuri de dizabilități, instituționalizați sau în risc de (re)instituționalizare. UnLoc promovează traiul independent, în comunitate, ca un drept fundamental al omului și alternativă la instituționalizare. Scopul UnLoc: îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și asigurarea participării lor în comunitate și pe piața muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

VIDEO | Accident pe A1, Timișoara – Arad! Două mașini s-au izbit din plin

Un accident s-a petrecut pe A1, după urcarea de la Remetea Mare. Două mașini s-au tamponat și o a treia este ușor lovită.  În jurul...

Lucrări la rețele Aquatim

Marți, 30 iulie, între orele 9-15 se va întrerupe alimentarea cu apă în Săcălaz pentru executarea unei conectări de conducte la intersecția străzilor IV...

Citește și :