Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a decernat Placheta de Aur lui Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel

1292

Laureatului Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014, Stefan Walter Hell, i s-a acordat, joi, la Arad, Placheta de Aur, cea mai înaltă distincție a Universității de Vest „Vasile Goldiș” .

Savantul german originar din România a revenit joi la UVVG Arad, universitate care i-a acordat în urmă cu patru ani titlul de Doctor Honoris Causa, în prima parte a zilei el vizitând Institutul de Științe ale Vieții și Centrul de Studii Germanice „Friedrich Schiller”.

Cu prilejul festivității de acordare a Plachetei de Aur, președintele universității, Aurel Ardelean, a spus că l-a cunoscut pe Stefan Walter Hell la un congres științific desfășurat la Durban, în Republica Sud-Africană. Ardelean și un coleg al său au fost abordați, într-o pauză, de Stefan W. Hell, acesta bucurându-se că a întâlnit doi români care provin din județul în care el s-a născut, Arad.

În ultima parte a vizitei la UVVG Arad, Stefan Walter Hell a susținut în Aula „Magna Universitaria”, prelegerea autobiografică intitulată „Secretele unei cariere științifice de succes”, după care a purtat un dialog cu cei prezenți, printre care și studenți.

Stefan Walter Hell s-a născut în Sântana, județul Arad, a studiat fizica, dar a primit recunoașterea internațională pentru cercetări în domeniul chimiei.

A fost elev al Liceului Lenau din Timişoara, dar s-a stabilit, împreună cu familia, în Germania. Actualmente este director la Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Gottingen.

Citeşte şi: Un premiant Nobel vine la Timișoara să-și viziteze școala

Într-o ţară care nu a făcut nici o nominalizare la Premiile Nobel, Liceul Lenau din Timişoara este singurul din Europa de Est care a dat doi laureaţi

LĂSAȚI UN MESAJ