22 C
Timișoara
miercuri 12 iunie 2024

Uniformă, dragi mămici tâmpite de modă, nu fițe!

Luni începe școala! Pentru unii, unele, nu începe, ci se sfârșește un coșmar. Cel al României profund nedrepte. Fiindcă, în fiecare lună septembrie, simt că îmi urcă stânga radicală în glandele salivare. Exact acolo unde resimt profunda nedreptate socială ce face ca mii de copii inteligenți și temeinici să piardă startul cu această zi minunată. Da, în septembrie, sunt un om de stânga. Din mai multe motive.

Mai întâi, fiindcă, în cei trei ani de stagiatură la Gătaia și Șemlacul Mare, am văzut elevi care veneau la ore, prin zăpadă, în teniși. Nu elevi oarecare, ci elevi eminenți. Cu un carton lipit de talpă și cu o pungă legată peste pânza tenișilor uzați deja de frații mai mari. Elevi care, în loc să se ducă la liceu, alegeau calea zidarului, a zugravului. Sau a celui care se stingea în alcool, în nevroză ori sinucidere.

Nu știu dacă vreun apologet contemporan al ceaușismului a binevoit să se arunce în neantul sociologic al epocii măcar 20 de minute pentru a afla că toți acești copii dezmoșteniți despre care vă povestesc nu au avut NICIODATĂ șansa de a-și dovedi valoarea. Dintr-un motiv foarte simplu: ceaușismul nu a sprijinit adevăratele valori, ci doar non-valorile aplaudace.

Sincer să fiu, aș fi așteptat ca, după 1989, înainte de orice, România să își refacă valorile. Prin elevi, studenți, prin profesori. Nu a făcut asta. Nu a fost deloc atentă la felul în care democrația nu se proclamă, ci se simte. Adică începe acolo, în grădiniță, în școală. Acolo unde cel mai bun copil e cel mai bun fiindcă e inteligent, harnic și temeinic, nu fiindcă e fiul/fiica unui Anume. Din păcate, nu s-a întâmplat deloc așa. Grădinița, școala și universitatea au devenit buticul cel mai scârbos în care educatoarea, învățătoarea, profesorul și universitarul sunt jigniți, cumpărați, mituiți de orice țață/țățoi cu portofelul obez. Nu fiindcă ei, dascălii, ar fi, în sine, niște persoane detestabile. Ci fiindcă sunt plătiți ca niște slugi. Ca niște ultime slugi. Așa că nu au alte șanse de a supraviețui decât dacă intră în această oribilă contraselecție valorică.Unii iau bani, alții sunt răsplătiți cu alte servicii. Nu are rost să insist fiindcă și eu fac parte din această tagmă și știu că unii dintre colegii mei sunt onești, limpezi și disprețuitori în fața acestor sirene. După cum alții primesc bani și servicii nu din sărăcie, ci din ticăloșie.

Așadar, educația democratică începe în clipa în care micul școlar înțelege că este egal în șanse cu ceilalți. Dar, mai important, începe în clipa în care piciul ăla necopt înțelege că DEVINE superior celorlalți colegi nu prin hainele lui, nu prin modelul lui de smartphone, nu prin averea părinților, ci DOAR prin inteligența, talentul și hărnicia lui.

Eu cred că uniforma școlară e un asemenea instrument eficient și absolut necesar prin care copiii înțeleg de mici că nu există copii-stăpâni și copii-sclavi-săraci, ci că există doar colegi pe deplin egali în șanse și viitor.

E de prisos să mai spun că uniformele nu trebuie să fie neapărat urâte, că în colegiile americane fiii miliardarilor nu se îmbracă altfel decât fiii frizerilor, că uniforma nu înseamnă uniformizare, ci un frumos însemn, simbol al unei școli. Fără fițe, vulgaritate și lux cocalar.

33 COMENTARII

 1. Hai sa fim seriosi, degeaba elevii au impresia ca pleaca cu sanse egale (purtand uniforme) cand chiar daca toti poarta aceeasi uniforma, diferentele o sa existe in continuare. Diferentele nu le fac hainele pe care le poarta , ci tot felul de profesori jegosi, habarnisti, comunisti. Cea mai mica problema din scoala romaneasca o reprezinta uniformele, in momentul de fata sunt inutile, problemele care ar trebui rezolvate sunt altele.
  Coruptia din sistem o sa existe in continuare, cu uniforme sau fara, prostia profesorilor la fel.
  Nu zic ca uniformele sunt o idee proasta, dar in momentul de fata si in situatia actuala sunt inutile, ca tot timpul, noi in loc sa ne concentram pe problemele realele, incercam macar sa le facem sa para ca nu exista: „Macar sa le dam falsa impresia ca toti pleaca cu aceeasi sansa ca mai departe sa le fie zdrobite orice vise si sperante” – pentru ca asta o sa se intample, uniformele nu o sa schimbe nimic.
  Si spuneti si de salarii mizere, sunt de acord, dar 60-70% din profesorii actuali nu merita nici macar aceste salarii.
  Eu sunt student, si mi-e scarba pana peste cap de sistemul actual, pentru ca profesorii pe langa ca is foarte prost pregatiti , si prin foarte prost ma refer la faptul ca in anul 1 cand le vorbeam despre diferite concepte din domeniu ei habar nu aveau ce inseamna, iar noi (studentii) ii ajutam pe multi sa rezolve probleme, pentru ca habar nu aveau cu ce se mananca domeniul actual. Si fix profesorii astia se cred cineva pentru ca is profesori, dar saracii sunt inculti, aroganti, se cred cei mai importanti.
  Problemele nu stau chiar asa de rau si in invatamantul pre-universitar , insa si acolo sunt foarte multi profesori care nu au ce cauta la catedra.

  • Foarte corect!
   Si mai au si pretentia sa fie respectati… problema incepe de la examenul de definitivat.. eu nu ii mai vad rostul ca si daca il iei si daca nu il iei, ei tot predau la catedra…
   Deci sa nu fie in stare sa ia o nota de trecere… si astia sa ne invete copiii???

   Daca tot asa ar fi si cu permisul de conducere.. chit ca il iei chit ca nu, tu tot ai voie sa conduci… la care adaugam si lipsa drumurilor… am avea un drum pavat numai de cruci… deci cam intracolo se indreapta si scoala romaneasca… 🙁

  • Din pacate profesorii, prin atitudilea lor slugarnica fata de parintii cu stare materiala buna si favorizarea copiiilor lor, impiedica acei copii isteti, cu dragoste de carte dar saraci, sa fie primii in clasa asa cum merita! Banii parintilor acelor copii cu „fitze” decid clasamentul elevilor! Mi-e scarba de profesosii de astazi, de mizeria morala din scoli, de nedreptatile pe care trebuie sa le suporte copiii care doresc sa invete, in fata celor care trec prin scoala cu banii parintilor! De asemenea mi-e sila de profesorii care au doar titlul acesta fara sa isi exercite cu adevarat meseria! O mare parte a profesorilor sunt habarnisti si, nu o data sunt corectati de copiii eminenti!

 2. Minunata postarea dumneavoastra! Am fost in vizita la Brisbane la fratele meu, pot spune ca le-am adorat pe nepoatele mele in uniforma (fiecare scoala cu modelul ei de uniforma ) Nu aveau voie sa mearga machiate sau cu bijuterii. aratau a eleve, nu a altceva..

 3. Domnul Tolcea, acest Don Juan de mucava al scolii jurnalistice timisorene. Da, dumnealui i-ar placea uniforma si in cazul studentelor, pe care le-a santajat sexual pentru o nota mai mare. Ar cadea bine o uniforma pe trupul studentei, altfel discuti marirea de not asa.

 4. Un rahat de text. Ba…uniforma face exact ce ii zice numele: uniformizeaza. De ce aveti ma nevoie de (inca) o generatie de copii fara personalitate? Cu ce va deranjaza ca se imbraca unul intr-un fel sau altul?
  Crezi ca daca ii imbraci pe copii la fel, ii pregatesti mai bine pt societatea in care vor trai? Nu cumva ii va lovi realitatea ca exista totusi diferente majore de nivel de trai la un momentdat? Nu cumva ar fi mai bine sa le explici ca trebuie sa munceasca pt a depasi aceste diferente?
  Daca tot esti de stanga in septembrie, decat sa incerci sa ii faci pe toti la fel, mai bine ai propune un bon pt haine de copii in septembrie, sa isi ia toti haine curate si incaltaminte si gata.
  Lasa copiii sa aiba personalitate, si nu mai face tampiti pe toti cei care au o opinie diferita de a ta.

 5. Părerea mea este că în școlile generale este binevenită uniforma. Oricum, din primul an de liceu, elevii se vor îmbrăca așa cum le place. De ce le stă mai bine copiilor în uniformă? Pentru că până la vârsta de 14 ani trăiesc într-o lume virtuală, în care spiritul este mult mai important decât corpul fizic, iar în această perioadă li se formează gustul estetic. Ei trebuie ajutați să facă diferența dintre îmbrăcămintea tradițională și cea modernă. Dacă părinții i-ar trimite pe micuți la școală îmbrăcați ca pe ștrand, ei nu și-ar da seama cu ușurință că educația înseamnă decență în cadrul școlii și chiar în afara acesteia. Dacă acești copii vor îmbrăca o uniformă până în clasa a VIII-a, vor avea mai ușor în perioada liceului conștiința că trebuie să asculte și să respecte pe profesori prin comportament și ținută cuviincioasă. Eu am terminat școala generală în 1992, iar dirigintele nostru ne-a sfătuit să venim la ore în uniformă, cu părul legat și acoperit cu o panglică. Atunci aveam 13 ani, dar am știut că este sfânt cuvântul lui și nu îndrăzneam să mă uit într-o parte și în alta în timpul lecțiilor. Când mă întorceam de la școală, simțeam că plutesc în aer, eram plină de energie și de pace sufletească, văzând că profesorii se bucură pentru că le urmez sfaturile. Nu voi regreta niciodată că n-am făcut ce-mi dicta imaginația mea de copil, ci am avut o subordonare totală față de fiecare profesor și le puneam întrebări în pauze despre îndatoririle mele de elev. Nu vreau să spun că elevii de astăzi ar trebui să fie cum am fost eu, însă mi se pare destul de de primejdios ca o generație întreagă de prunci să se îmbrace foarte sumar pentru că așa cere moda.

 6. Observ, dupa ceva vreme de stat deoparte, ca noi, romanii, avem acelasi „talent” de a ne „da in cap” singuri. Asta m-a facut sa aleg calea diasporei, acolo unde, in fata legii, cu totii sunt(em) egali. As indrazni sa afirm doar atat: daca nu mai exista rabdare, asa cum o arata diversele opinii pe baza articolului, ce-ar fi ca, de dragul unei Romanii mai bune, sa se si FACA (vezi uniforma), nu doar sa ne „balamucim” cu totii in media digitala, care de care mai breaz sau mai viteaz?!? Luati, fratilor, fraiele in maini si FACETI, daca va supara ceva sau cineva!
  Semnat, …un fost dascal, luptator timp de 40 de ani, plecator, de unul! Si nemituit! Si, culmea, care si-a facut treaba bine, spre excelent, timp de 17 ani. A se verifica, inainte de a se comenta la adresa mea!!!
  P.S.: Nu am plecat din cauza Romaniei, ci din cauza si pentru cauza mea. Si nu in dauna romanilor.

 7. Ce asi putea sa completez e faptul ca si multi invatatori si profesori ocupa locurile la catedra tot prin linguseala,minciuna,mita,pile si relatii, vezi rezultatele de la titularizari. Sa o spunem pe aia dreapta.
  Si oricat ne-am tot ascunde dupa deget scoala facuta in comunism a fost mult mai temeinica decat cea actuala.Sincer acum si dupa revolutie ies si au iesit prosti pe banda atat din ciclu primar,gimnazial, din liceu, cat si din facultati.Atata prostie si la un asa nivel maxim , eu una nu am vazut in jurul meu pe vremea lui Ceausescu insa acum e vai si amar.

  • Perfect adevarat si eu am facut scoala pe vremea lui gh. gh dej siscoala era SCOALA iar profesorii erau Profesori.Purtam uniforme la scoala dupa ore purta fiecare ce dorea in limita posibilitatilormateriale.Cine era mai slab de cap sau nu voia sa invete repeta anul pana cand era capabil sa-l treaca,nu se punea problema procentului de promovabilitate. Disciplina era severa,nute incadrai se mergea pana la eliminare.Astazi in democratia prost inteleasa in numele libertatii elevii pot sa-sipermita orice.CE ar fi daca si militarii politaii sau jandarmii ar fi imbracati dupa cum ii taie capul in numele propriei personalitati?

 8. domnule Tolcea, nu am auzit pana acum de dv pana acum,dar cu siguranță un altom cu gândire comunistă , treaba cu uniforma ar fii o treabă buna și tot odată un comunism implementat în mintea multora de pe timpul lui nea tovarășul da, și ce poti face?nu poți obliga copilul lui tiriac sa poarte uniforma, sau pe al meu atata vreme cât eu nu sunt de acord ca si părinte!si din păcate sunt mulți părinți case nu ar fii de acord. asta insemna cand înțelegem democrația prost si foarte prost, mai mult ar incepe din nou un scandal de proporții cu firmele producătoare de echipamente etc plus ca nu toti parintii isi permit sa dea bani pentru uniforme, unii nu au nici mancare pentru copii si tu ceri uniforme? ce gândire labila! mpoate vreți sa finanțați dv vreun liceu pt uniforme! eu nu vreau

  • 1. Pai daca punem problema asa nici medicul nu ar trebui sa poarte halat, nici asistenta, nici macelarul, nimeni, Ati cumpara mai apela la serviciile lor? Pai de ce le trebuie lor halat??? Ca sa se imbogateasca nu stiu care companie, a nu stiu care om de afaceri???

   2. Toate colegiile de renume de la nivel mondial, oare de ce au uniforma? Si acolo invata si au invatat copii mai ceva ca fii-tu sau ca cel al lui Tiriac sau mai stiu eu care… Oare de ce scoliile cu traditie, inclusiv cele din RO si TM au acest sistem implementat de mult timp???

   3. Daca ne luam si analizam fiecare contract incheiat pentru fiecare produs, atunci ar inseamna sa numai facem nimic ca sa nu se imbogateasca x si y. Nu medicamente, nu mancare, nu reparatii in scoli, nimic. Bune proaste, cum sunt, dar sunt si ne folosim noi sau copiii nostri de ele…

   4. Eu sunt un parinte care imi permit sa il duc la scoala si fara uniforma, dar o sa aleg o scoala unde se poarta uniforma, asta este un criteriu important in alegerea scolii..

   P.S. alegerea e a fiecaruia, dar sa nu ne miram ca fetele la 13 sunt curve, iar baietii vagabonzi si drogati…

 9. Citesc articolul …Citesc ale voastre comentarii …si imi dau seama cata dreptate are autorul. Sunteti penibili. Eu zic sa va invatati copii sa fumeze de la 7 ani …ca sa aiba o personalitate puternica. Sau sa le dati la scoala de la 6 ani, un Samsung S7 … ca sa aiba o personalitate si mai puternica, eventual ochii vineti, cand va ramane fara el. Uniforma te face cretin, idiot si lipsit de personalitate. Pai …. simplu fapt ca stiti sa scrieti, inseamna ca tocmai v-ati descris pe dumneavoastra. Asa cum erati acum cativa ani. Parerea mea…

 10. Articol frumos. Sint impressionata de acele persoane care proclama democratie. Daca nu stiati,democratie nu inseamna scoli fara uniforme,nu inseamna o liberate eccessiva cu legi „cel mai tare este acela care are bani sau tupeu”, democrazie este cu totul altceva. Din pacate nu ve_ti intelege niciodata adevaratul sens al democraziei din causa pregatiri voastre de PE timpul scoli. Din pacate demonstrati (cu lexicul cu care va exprimati), ca ATI frecventat scuola fara uniforme dar si fara carti.
  EU am purtat uniforma pina in casa Xll, am iesit in strada in ’89 sa contribui la cucerirea democraziei , dar sint trista cind vad ce a-ti facut din aceasta tara. Pacat.

 11. „Eu cred că uniforma școlară e un asemenea instrument eficient și absolut necesar prin care copiii înțeleg de mici că nu există copii-stăpâni și copii-sclavi-săraci, ci că există doar colegi pe deplin egali în șanse și viitor”
  .
  La prima vedere ar putea sa para un „argument”, dar imi amintesc ca, in vremea cand eram elev (si purtam cu totii uniforma si cravata de „pionier al patriei socialiste multilateral dezvoltate”), stiam prea bine ca „Gigel este fiu de prim- secretar al judetului” si ca „Mihaela este fata getionarei de la Alimentara”. Vedeam si care este diferenta de tratament dintre „noi” si „ei” si nu vedeam diferenta asta pe uniforma. In al doilea rand, ar fi o grava eroare sa le fie inoculata copiilor falsa idee ca „există doar colegi pe deplin egali în șanse și viitor” – ar fi o iluzie pe care ar plati-o scump mai tarziu. Perceperea corecta a realitatii, asa cum este ea, dura, este de preferat.
  Cu siguranta, uniforma nu va elimina asemenea situatii: „educatoarea, învățătoarea, profesorul și universitarul sunt jigniți, cumpărați, mituiți de orice țață/țățoi cu portofelul obez”. Ele apar cu sau fara uniforma, la fel si diferentele (incepand cu telefonul celular „din dotare” si terminand cu masina cu sofer care vine sa recupereze odrasla de la scoala).
  In plus, pentru elevii foarte saraci, ai caror parinti nu isi permit nici macar sa le cumpere rechizitele necesare, achizitionarea unei uniforme ar fi, practic, imposibila si ar putea genera noi situatii umilitoare. Uniforma poate fi un element cu rol emblematic, care sa exprime „faima” unui liceu, de exemplu, dar obligativitatea purtarii ei ar trebui sa fie o decizie care tine seama si de posibilitatile materiale ale elevilor acelui liceu.
  Obligativitatea purtarii uniformei de catre elevi poate fi, eventual, un ajutor de ordin psihologic pentru unii dintre profesori, acei profesori care se simt intimidati si isi doresc un punct de sprijin pentru autoritatea lor precara asupra elevilor.

 12. Foarte urat titlul articolului si descalificant, pentru autor. Cu un asemenea titlu si asemenea exprimare, da lectii despre educatie?! In Germania nu exista uniforme si, cu toate acestea, nemtii sunt de mii de ori mai civilizati decat cei care poarta sau promoveaza uniforma. Nu aspectul „uniforma” decide calitatea invatamantului sau educatia fiecaruia. Ca parinte, pot sublinia ca uniforma e mult mai costisitoare , comparativ cu doua perechi de pantaloni si niste tricouri, chiar de firma, luate in perioada reducerilor. Si nu e suficienta doar o singura uniforma, trebuie inca una, de schimb, ca nu poate fi purtata aceeasi, timp de cinci zile… In rest, e propaganda. Diferentele materiale intre elevi s-ar simti oricum. Mai bine s-ar pune la punct sistemul de ajutor social, acolo unde e cazul. Obsesia pentru uniforma vine din nevoia disperata de exercitare a autoritatii, cu orice pret.

 13. Din articolul respectiv, deduc că uniforma școlară este cea care-i educă pe copii în sensul modestiei, nu familia și școala per ansamblu. Nu poți fi modest, dacă nu ai o uniformă școlară. Iar dacă sunt copii ce provin din familii bogate, ce au o educație precară, afișând o aroganță vizibil deranjantă, uniforma școlară în mod cert îi va educa corespunzător. Vezi exemplul din Statele Unite, pe care autorul ni l-a oferit. Faptul că vine la școală cu un iPhone ultimul model, sau conducând un Ferrari, nu constituie deloc manifestări „de fițe” așa cum se exprimă autorul articolului, pentru că, nu-i așa, purtând uniforma școlară va deveni automat umil.

 14. Câinele moare de drum lung și prostul, de grija altuia!
  Un autor tâmpit și superficial! Ai înșirat un ghiveci de rânduri fără noimă și le-ai pus un titlu de care poate fi mândră această publicație. Am fost elev, sunt profesor, sunt mamă de băiat. Dacă ar dori, băiatul meu ar putea merge la școală îmbrăcat în multe mii de euro. Dar, ghici ce? Nu dorește! E modest și învață bine. E mult mai profund decât un „înșiră vorbe” ca autorul.

 15. Lasind de-o parte faptul ca, in multe situatii, directorii scolilor impun uniforme particularizate doar pentru a incasa „comisionul” de la o fabrica de confectii, reintroducerea uniformelor obligatorii in invatamintul primar si gimnazial reprezinta o intoarcere catre sistemul de invatamint comunist, cu scolile organizate asemenea lagarelor sovietice. Copiii vor fi obligati sa poarte uniforme (in prezent, nici detinutii nu mai poarta uniforme), de parca nu ar avea voie sa fie diferiti si sa se exprime individual.

  Un sistem de invatamint sanatos ar trebui sa fie orientat spre nevoile si particularitatile individuale ale fiecarui elev, ar trebui sa evite orice forma de egalitarism ( uniformele) si ar trebui sa arate copilului ca diferentele sint bune. Societatea nu se dezvolta cind toti fac acelasi lucru, ci cind fiecare actioneaza intr-un mod diferit. Fiecare copil ar trebui sa se imbrace diferit, sa inteleaga ca oamenii nu se nasc egali (unii sint mai inteligenti, altii mai frumosi, altii au calitati motrice), ca parintii nu au exact aceeasi situatie materiala etc.. Copiii ar trebui sa fie indrumati sa-si constientizeze calitatile (avantajele comparative) si sa-si le dezvolte! Egalitarismul promovat in prezent, inclusiv prin intermediul uniformelor, nu dezvolta deloc creativitatea si originalitatea, ci doar disciplina, inteleasa de multi profesori ca o forma de autoritarism, nu de respect (care ar implica reciprocitatea).

  • Foarte bine punctat dar din pacate perioada comunista a lasat in noi practici anormale. Ce e mai trist e faptul ca multe cadre didactice traiesc inca in trecut si nu reusesc sa vada viitorul asa cum ar trebui in folosul elevilor pe care-i educa. Un sistem perimat de predare bazat pe teme multe care sa ocupe mai bine de 80% din timpul copilului, uniforme, lipsa de tranparenta, un bagaj de cunostinte nefolositor in viata reala, culegeri, caiete speciale care aglomereaza viata copilului dar duce bani buni in buzunarul catorva alesi..asta e invatamantul romanesc!

 16. 1) Uniformele din scolile scumpe saxone (americane ori britanice) nu aduc la numitor comun elevii, ci ii departajeaza – construind deja un statut social al apartenentei la casta.
  2) In nici o scoala scumpa, cu uniforma (stim genul… cravata cu blazonul scolii, mai apoi, prin liceu / facultate un inel cu insemnele vreunei fratii din campus) nu vor fi colegi de clasa fiii miliardarilor cu fiii frizerilor… Cei din urma nu au in nici un fel posibilitatea de a urma ACELEASI SCOLI alaturi de cei dintii…
  3) Egali sintem, teoretic, doar in fata lui Dumnrezeu. Dar, de facto, nici acolo! O uniforma nu va reusi sa apaltizeze diferentele de buget parintesc…
  4) Cind aud aceleasi platitudini legate de uniforma, ambalate in vorbe stingiste resapate, imi amintesc imaginea de penitenciar pe care o avea scoala anilor ’70 – ’80. Si atunci Imi amintesc de Bacovia: „Si azi ma-nfiori / Liceu, – cimitir / Al tineretii mele!”

 17. Este „neste unii” care isi „da” cu parerea despre „perioada comunista si sinistra lui sotie”, folosind asta ca argument suprem impotriva „uniformei”! Vezi Doamne, uniforma sigur uniformizeaza – asta denota o crasa necunoastere a termenilor, uniforma este menita in principal sa indice apartenenta la un grup, o organizatie, casta, e.t.c nicidecum in scopul „nivelarii” valorilor individuale din grupul respectiv. In grupul definit de o uniforma sunt desigur scari ale valorii bine stabilite, ierarhii, grade, trepte … Faptul ca printre adversarii „ideii de uniforma” sunt si formatori de opinie si, mai grav, formatori de caractere – dascali, (sau pseudo…), este cu atat mai ingrijorator …
  Pe cei care se raporteaza doar la perioada comunista, ii rog sa analizeze evolutia uniformei in invatamantul romanesc si in perioada interbelica, antebelica … si asa, in general dea lungul istoriei … basca aceeasi uniforma in actualitatea invatamantului din tarile a caror democratie ne-o dorim si pe pliul strabun …

 18. eu cred ca ar trebui oh tu mare scriitor mare sa nu mai folosesti cuvantul „dascăl”. romania nu mai e comunista, tovarase, hai sa ne dam cu totii seama ca suntem in 2016 si ca daca PROFESORII SI INVATATORII s-ar deschide putin la minte, si-ar da seama ca un smartphone poate fi folosit pana si intr-un mod educativ. dar nu. pentru ca tinem cu dintii de modelul ala comunist si incercam sa ne taram copiii inapoi in era comunista cu niste jeguri de uniforme in loc sa ne obligam profesorii sa-si miste fundul ala lenes in anul 2016.

  • Aduceți acuze profesorilor fără să-i cunoașteți! Nu generalizati, va rog! Nu suntem nici leneși si nici cu mintea îngustă.Stim si noi la ce sunt sau cât de utile sunt smartphonurile. Dacă dvoastra credeți că putem utiliza la ore Smart phone , va înșelați. Nu cred ca pot fi verificați 30 de elevi in același timp, dacă accesează informația indicată de profesor . Profesorul va cere ceva, iar elevul va sta pe facebook sau pe jocuri. Gândiți, inainte de a face afirmatii ! Și, încă o data, nu generalizati ! Sunt multi învățători și profesori profesioniști!

 19. Mie mi-a atras mai mult atentia altceva. De exemplu pasajul din text: „Dar, mai important, începe în clipa în care piciul ăla necopt înțelege că DEVINE superior celorlalți colegi nu prin hainele lui, nu prin modelul lui de smartphone, nu prin averea părinților, ci DOAR prin inteligența, talentul și hărnicia lui.”
  Seriooos? Devine superior? De ce cineva trebuie sa devina superior cuiva? Dupa ce norme morale se compun astfel de texte?
  De ce ar trebui ca ai mei copii sa DEVINA SUPERIORI altor copii, prin inteligenta, talent si harnicie?
  In primul rand eu nu inteleg dorinta asta de suprematie, de superioritate si nu inteleg de ce ea trebuie inoculata copiilor nostri.
  Oare am putut noi doza dinainte cantitatea de inteligența, de talent, de abilitati, de putere in munca? Sau am venit cumva cu ele pe pamant, in noi, intr-o anumita masura, avand fiecare cate ceva bun, spre folosul celuilalt si spre bucuria noastra?
  Si atunci cine e superior cui???
  Exista o Carte foarte buna, in care scrie clar: ” Cine vrea sa fie cel mai mare, sa fie slujitorul tuturor.”
  Tocmai m-am intors duminica seara de la o Conferinta a femeilor- ce a avut loc la Dezna, si as putea spune ca intr-adevar am cunoscut cel putin o familie de oameni superiori. Si stiti in ce sens? In sensul in care sa poti sa sustii 2 autocare pline cu femei, sa le cazezi pe proprietatea ta, sa oferi transportul, cazarea si 3 mese copioase pe zi, si sa primesti pentru asta, fericit, 150 Ron/persoana ca pret total pentru 3 zile, tocmai pentru ca nu cumva vreo femeie sa nu-si poata permite sa participe, apoi mie ASTA mi se pare sa fii OM SUPERIOR.
  Ma gandesc acum la acel barbat (gazda) si sotia dansului, care a fost de acord cu asta, ce educatie au primit de la parintii lor, cum i-o fi invatat ce inseamna stima de sine si a fi superior celorlalti, de au ajuns sa fie atat de instariti, fericiti si sa ajunga sa-i slujeasca pe ceilalti cu atata dragoste si bunatate.
  Eu asa educatie vreau sa dau copiilor mei.
  Restul haine… telefoane…lucruri materiale, mereu vor păli in fata marilor caractere!

 20. Aveți perfectă dreptate. Dar profesorii nu sunt așa de azi, de ieri. Aceste apucături se perpetuează încă din „Iepoca de aur”. De la mijlocul anilor ’40, de când comuniștii au distrus elitele și le-au înlocuit cu tot felul de panarame, învățământul nostru s-a dus pe copcă. Așa am ajuns ca, astăzi, învățământul românesc să scoată rebuturi pe bandă rulantă. Jurnalista Emilia Șercan, spunea, la începutul acestui an, când a venit la Timișoara, că majoritatea covârșitoare a studenților ei din anul I nu fac diferența între integrare academică și integritate academică. Ce pretenții mai putem avea azi față de miile de deținători de diplome de tot felul?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Europa universală sau provincială

Simpla idee a unei Europe văzute ca provincie în arhitectura mondială dă fiori infinit mai mulți și mai activi decât întreaga tradiție intelectuală a...

Fritz și Robu pierd sau câștigă pe mâna aliaților

Depinde din ce unghi privești toată povestea. Adică, Fritz, care are, fără îndoială, prima șansă înaintea celorlalți candidați să rămână primar, poate câștiga doar dacă...

O sumă lirică

Citește și :