1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Uniformă, dragi mămici tâmpite de modă, nu fițe!

Luni începe școala! Pentru unii, unele, nu începe, ci se sfârșește un coșmar. Cel al României profund nedrepte. Fiindcă, în fiecare lună septembrie, simt că îmi urcă stânga radicală în glandele salivare. Exact acolo unde resimt profunda nedreptate socială ce face ca mii de copii inteligenți și temeinici să piardă startul cu această zi minunată. Da, în septembrie, sunt un om de stânga. Din mai multe motive.

Mai întâi, fiindcă, în cei trei ani de stagiatură la Gătaia și Șemlacul Mare, am văzut elevi care veneau la ore, prin zăpadă, în teniși. Nu elevi oarecare, ci elevi eminenți. Cu un carton lipit de talpă și cu o pungă legată peste pânza tenișilor uzați deja de frații mai mari. Elevi care, în loc să se ducă la liceu, alegeau calea zidarului, a zugravului. Sau a celui care se stingea în alcool, în nevroză ori sinucidere.

Nu știu dacă vreun apologet contemporan al ceaușismului a binevoit să se arunce în neantul sociologic al epocii măcar 20 de minute pentru a afla că toți acești copii dezmoșteniți despre care vă povestesc nu au avut NICIODATĂ șansa de a-și dovedi valoarea. Dintr-un motiv foarte simplu: ceaușismul nu a sprijinit adevăratele valori, ci doar non-valorile aplaudace.

Sincer să fiu, aș fi așteptat ca, după 1989, înainte de orice, România să își refacă valorile. Prin elevi, studenți, prin profesori. Nu a făcut asta. Nu a fost deloc atentă la felul în care democrația nu se proclamă, ci se simte. Adică începe acolo, în grădiniță, în școală. Acolo unde cel mai bun copil e cel mai bun fiindcă e inteligent, harnic și temeinic, nu fiindcă e fiul/fiica unui Anume. Din păcate, nu s-a întâmplat deloc așa. Grădinița, școala și universitatea au devenit buticul cel mai scârbos în care educatoarea, învățătoarea, profesorul și universitarul sunt jigniți, cumpărați, mituiți de orice țață/țățoi cu portofelul obez. Nu fiindcă ei, dascălii, ar fi, în sine, niște persoane detestabile. Ci fiindcă sunt plătiți ca niște slugi. Ca niște ultime slugi. Așa că nu au alte șanse de a supraviețui decât dacă intră în această oribilă contraselecție valorică.Unii iau bani, alții sunt răsplătiți cu alte servicii. Nu are rost să insist fiindcă și eu fac parte din această tagmă și știu că unii dintre colegii mei sunt onești, limpezi și disprețuitori în fața acestor sirene. După cum alții primesc bani și servicii nu din sărăcie, ci din ticăloșie.

Așadar, educația democratică începe în clipa în care micul școlar înțelege că este egal în șanse cu ceilalți. Dar, mai important, începe în clipa în care piciul ăla necopt înțelege că DEVINE superior celorlalți colegi nu prin hainele lui, nu prin modelul lui de smartphone, nu prin averea părinților, ci DOAR prin inteligența, talentul și hărnicia lui.

Eu cred că uniforma școlară e un asemenea instrument eficient și absolut necesar prin care copiii înțeleg de mici că nu există copii-stăpâni și copii-sclavi-săraci, ci că există doar colegi pe deplin egali în șanse și viitor.

E de prisos să mai spun că uniformele nu trebuie să fie neapărat urâte, că în colegiile americane fiii miliardarilor nu se îmbracă altfel decât fiii frizerilor, că uniforma nu înseamnă uniformizare, ci un frumos însemn, simbol al unei școli. Fără fițe, vulgaritate și lux cocalar.

Alte subiecte :

Istoria ne privește — Starea Uniunii

La distanță de numai o lună am avut ocazia de a urmări discursurile despre Starea Uniunii atât în Federația Rusă (6 februarie), cât și...

Cum a cumpărat Putin Europa la bucată și a făcut din Viena a doua Moscovă

Viena nu mai e de mult o capitală imperială. A rămas doar un oraș superb, construit impecabil la finele secolului al nouăsprezecelea și începutul...

Vedeta: lege din alegeri

Citește și :