UNHCR: După 9 ani de tragedie, rezistență și solidaritate, lumea nu trebuie să uite de refugiații sirieni

47

Pe măsură ce criza siriană intră în al zecelea an, poporul sirian continuă să sufere o tragedie acută. Fiecare al doilea bărbat, femeie și copil sirian a fost strămutat forțat, adesea de mai multe ori, de la începutul conflictului din martie 2011. Astăzi, sirienii constituie cea mai largă populație de refugiați din lume.
An de an, poporul sirian a dat dovadă de o rezistență incredibilă. Majoritatea refugiaților din țările vecine Siriei trăiesc sub pragul sărăciei, însă se străduiesc să ducă o viață normală și să-și creeze un viitor pentru ei și familiile lor. Aceștia așteaptă să se întoarcă acasă, dar între timp contribuie la economia țării care îi găzduiește cu generozitate. În Siria de Nord-Vest, din decembrie 2019, lupta a dus în mod tragic la dezrădăcinarea a aproape un milion de persoane, care trăiesc în condiții îngrozitoare; în același timp, în alte părți ale țării, multe familii și comunități încearcă să își reconstruiască viața și să meargă mai departe, în ciuda perturbării pe scară largă a serviciilor, a distrugerii bunurilor lor și a greutăților economice.
Ultimii nouă ani au adus, de asemenea, exemple de solidaritate remarcabilă. Guvernele și oamenii din Turcia, Liban, Iordania, Irak, Egipt, precum și unele țări dincolo de regiune, au oferit protecție și siguranță sirienilor, deschizând școlile, spitalele și casele lor pentru refugiați sirieni.
Ajutorul internațional de răspuns la situația sirienilor s-a extins și deversificat în ultimii zece ani, datorită contribuțiilor generoase ale donatorilor guvernamentali, sectorului privat și persoanelor fizice. Ceea ce a început ca răspuns umanitar a fost completat prin implicarea actorilor cheie pentru dezvoltare, precum Banca Mondială, oferind sprijin structurat guvernelor și instituțiilor gazdă, consolidând capacitatea de rezistența atât a comunităților gazdă, cât și a refugiaților. Peste 14 miliarde USD au fost canalizate prin Planul regional de răspuns și reziliență pentru refugiați (3RP) din 2012, implementat de o coaliție de peste 200 de parteneri, sub coordonarea UNHCR și UNDP. Și mai multă asistență a fost furnizată prin intermediul ajutoarelor bilaterale și al altor mecanisme multilaterale.
„Mă plec în fața curajului și rezistenței sirienilor. Zi după zi au îndurat suferință și privațiuni”, a spus Grandi. „Pe măsură ce această criză întră în al zecelea an, solicit lumii întregi să nu uite de cei strămutați în interiorul Siriei dar și de cei fost nevoiți să plece în exil. Trebuie să recunoaștem și să susținem generozitatea țărilor vecine – unul dintre cele mai mari acte de solidaritate din decenii. Cu toate acestea, trebuie să continuăm pe același drum, este nevoie de și mai multă solidaritate.”
Este adevărat că după nouă ani, provocarea a fost să menținem și să extindem sprijinul în regiune, mai ales într-o perioadă în care comunitățile gazdă, de exemplu în Liban, travesează dificutăți economice. Planul regional de răspuns și reziliență pentru refugiați (3RP) pentru anul 2019 a primit o finanțare de 58 la sută din suma necesară de 5,4 miliarde USD. Diferența dintre nevoile reale și resursele disponibile se mărește pe z ice trece. Lipsa de ajutor, accesul limitat la servicii de sănătate și educație cresc costurile zilnice și riscă să împingă familiile de refugiați într-o spirală ireversibilă de vulnerabilitate. Din disperare, unii refugiați sunt nevoiți să-și scoată copiii de la școală pentru a lucra și pentru a-și sprijini familiile. Alții își reduc mesele zilnice. Vulnerabili la exploatare și abuzuri, unii refugiați ajung pe stradă, altii recurg la căsătorii timpurii sau trimiterea minorilor la muncă.
Cei nouă ani de criză au marcat întreaga regiune. Țările gazdă au în continuare nevoie de finanțare previzibilă și la timp pentru a le permite să sprijine în continuare milioane de refugiați sirieni, să se asigure că serviciile naționale sunt capabile să facă față și să extindă oportunitățile atât pentru refugiați, cât și pentru comunitățile gazdă. De asemenea, este nevoie de sprijin pentru cei care doresc să își exercite dreptul de a se întoarce acasă. Pactul global privind refugiații, aprobat de ONU în decembrie 2018, oferă guvernelor și sectorului privat un plan pentru întreaga societate abordarea crizelor de refugiați printr-un răspuns mai previzibil și împărtășirea echitabilă a responsabilităților. Refugiații sirieni și gazdele lor depind de acesta.
FOTO: Kutna, refugiată din Siria, se află printre membrii familiei în camera în care locuiesc într-un bloc de apartamente din regiunea Mount Lebanon, Liban.
UNHCR/Hannah Maule-ffinch

LĂSAȚI UN MESAJ