Un val de praf saharian ajunge în vestul țării. Medicii avertizează asupra efectelor respiratorii aduse de fenomen

330

Un val de praf saharian ajunge astăzi deasupra României. Particulele le pot face probleme celor care au afecţiuni respiratorii, avertizează medicii. Asta în condiţiile în care vorbim şi despre temperaturi record înregistrate în ţara nostră, 40 de grade Celsius, la umbră.

Un val de praf saharian ajunge, marți, deasupra României, cu tot cu particule care le pot face probleme celor cu afecţiuni respiratorii.

Autorităţile nu au luat măsuri deosebite pentru a proteja populaţia de eventuale pericole, dar Serviciul de Ambulanţă este pregătit să suplimenteze personalul, dacă va fi necesar.

„Studiile au arătat că în acești nori de praf saharian care ajung și spre zona Europei în cantități de aproximativ 80-120 de tone anual, uneori au fost descoperite bacterii, ciuperci respectiv agenţi patogeni care pot fi uneori nocivi pentru oameni și pentru animale pentru că afectează aparatul respirator sistemul nervos și produc alte afecțiuni”, a spus pentru Antena 3, Silviu Gurlui, profesor la facultatea de fizică din Iaşi.

Cod galben de caniculă în România toată luna. Temperaturi meteo de 40 grade la umbră

Meteorologii au emis luni o avertizare Cod galben de caniculă și disconfort termic valabilă în 34 de județe din țară până sâmbătă. Temperaturi meteo vor ajunge chiar și la 40 grade la umbră.

Potrivit ANM, sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui și Iași.

În cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Luni, local va fi caniculă și disconfort termic ridicat în regiunile vestice.

Sursa: https://www.antena3.ro/meteo/val-de-praf-saharian-ajunge-deasupra-romaniei-medici-probleme-respiratorii-609194.html?fbclid=IwAR1wGl0_oNAlkFQoY-1HcdDqRSf26jwlq7j0SZwZAeUHUvMWq4xyAsrV3Bo

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ