Un timișorean își apără centura WBA Continental

119

Flavius Biea își pune în joc, în premieră, prima sa centură din boxul profesionist. Deținător al centurii WBA Continental la categoria semimijlocie, pugilistul timișorean va urca în ring în 8 decembrie, într-o gală programată la Buzău și intitulată ”Lupii din Carpați”.

Este pentru prima oară când Biea își pune în joc un titlu de la trecerea la profesioniști. ”Îmi voi apăra centura WBA Continental împotriva campionului Ucrainei, Valentyn Golovka. Ca să ajungi sus trebuie să te bați cu cei mai buni”, spune Flavius Biea.

Este doar al doilea meci al timișoreanului din acest an. Pugilistul cu origini arădene a cucerit centura WBA Continental în 6 mai, după o luptă contra maghiarului Laszlo Toth, într-o gală găzduită de sala Constantin Jude. Printr-o decizie unanimă la puncte, Biea reușea să pună mâna pe prima sa centură importantă în aproape cinci ani de carieră în boxul profesionist.

”Într-adevăr, pauza a fost destul de lungă, de o jumătate de an. Ar fi trebuit să îmi iau un meci de palmares în această perioadă, însă acest lucru nu depinde doar de mine, ci și de promoterul meu. Având în vedere că am avut un titlu mare și am boxat 12 reprize pentru prima oară, poate mi-a prins bine și această perioadă de pauză. Îmi voi apăra la Buzău titlul WBA câștigat la Timișoara, sper să fie un meci frumos”, a completat Flavius Biea.

Biea este numărul 154 în ierarhia mondială cu cele 12 meciuri, toate câștigate. Un nou succes l-ar urca câteva pozițiii în ierarhie și i-ar aduce meciuri mai importante, plasându-l totodată pentru o luptă la o centură superioară. Adversarul său, ucraineanul Valentyn Golovka, stă mai slab în clasament, doar locul 255, însă are de partea sa experiența superioară. Fost campion al Ucrainei, Golovka are 30 de ani și o carieră de 10 ani la profesionism cu 23 de victorii și 2 înfrângeri.

”Mă va aștepta un meci greu, mult mai greu decât cel de la Timișoara, dar mă pregătesc la cel mai înalt nivel și, cu siguranță, voi da tot ce pot pentru a face un meci bun”, consideră boxerul ajuns acum la 28 de ani. Lupta celor doi la semimijlocie se va desfășura pe durata a 12 reprize, iar pentru a face față acesteia Biea s-a pregătit pentru zece zile și în Anglia.

Gala de la Buzăi trebuia să se desfășoare în 3 noiembrie, dar a fost reprogramată din diferite motive. Cel mai important este acela că se suprapunea cu congresul WBA de la Medellin (Columbia), data nefiind agreată de oficialii acestei versiuni. Pe agenda evenimentului erau trecute șase meciuri, însă cel al lui Viorel Simion a fost anulat.

Ajutor de la Bute și Leu

Flavius Biea reprezintă cel mai bun produs al boxului din vestul țării din ultimul deceniu. Fost campion mondial și european la nivel de cadeți și juniori, pugilistul nu a reușit însă să facă pasul către marea performanță și la seniori. A ratat prezențe la Campionate Mondiale, Campionate Europene sau Jocurile Olimpice și la 23 de ani s-a hotărât să treacă la profesionism. A colindat Italia, Anglia, Germania și Canada în căutarea meciurilor care să îl aducă pe tabloul boxului profesionist.

Este momentul în care pe traiectoria sa apar primele mâini de ajutor. A beneficiat de ajutorul unor foști mari campioni români. Lucian Bute și Mihai Leu au fost oamenii care l-au ajutat să răzbată în dura lume a boxului profesionist. Primul i-a facilitat mai multe lupte în Canada și i-a înlesnit antrenamente utile în compania unor sportivi valoroși, în timp ce Leu i-a deschis unele uși pe ”bătrânul continent”. De altfel cei doi boxeri reprezintă pentru Biea adevăratele modele de urmat în viața sportivă. Bute câștiga titlul mondial IBF, la categoria semigrea, la 27 de ani, și avea să îl păstreze timp de cinci ani. Leu a devenit campion mondial la WBO la semimjilocie la vârsta de 29 de ani. Pe care l-a apărat o singură dată, fiind apoi obligat să renunțe la box din cauza unei accidentări.

În ultimii doi ani, Flavius Biea a revenit în Timișoara, unde s-a stabilit alături de familia sa. Iar planurile sale de viitor sunt legate tot de box. Își dorește pentru la anul un meci pentru o centură mai importantă. ”Dacă lucrurile merg bine voi boxa în 2018 pentru un titlu”; în același timp vrea deschiderea unei școli de box la nivel local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.