Un spital din România nu mai are bani de salarii. Majorările alocate de stat n-au fost virate instituției medicale

277

Conducerea Spitalului Municipal Blaj a amânat plata salariilor pentru luna ianuarie 2019, care ar fi trebuit făcută vineri 15 februarie, după ce sumele aferente majorării salariilor personalului nemedical, care ar fi trebuit alocate de la bugetul de stat, nu au fost virate instituţiei medicale blăjene.

Managerul instituţiei, Iacob Suciu, a spus pentru Radio Blaj că, dacă ar plăti diferenţa salarială din fondurile proprii ale spitalului, nu ar mai fi bani de medicamente, mai ales că sumele primite prin contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba au fost mai mici în această lună. El crede că singura rezolvare a situaţiei este modificarea legii cadru 153/2017, astfel încât şi personalul nemedical să fie plătit din fonduri publice, la fel ca personalul medical. Săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Administraţie, care va lua în discuţie situaţia din unitatea medicală.

„Suntem în 15 februarie 2019, data plăţilor salariilor în sănătate, inclusiv a angajaţilor Spitalului Municipal Blaj, aferentă lunii ianuarie 2019. Conform ordonanţei 114/2018 s-au indexat salariile personalului nemedical (farmaciste, biologi, infirmiere, îngrijitoare, kinetoterapeuţi, personal administrativ) cu o pătrime, reprezentând diferenţa dintre salariul de bază aferent anului 2022 şi luna decembrie 2018. Această pătrime, la noi, calculată pe fiecare persoană, înseamnă 81.000 lei. Suma aceasta se acoperă pentru personalul medical, iar creşterea salarială se acoperă, începând cu data de 1 martie 2018, din transferurul de la bugetul de stat. Spre surprinderea noastră, când am primit sumele pentru luna ianuarie 2019 de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba, am constatat un minus de 81.000 lei, adică suma exactă pe ordonanţa 114, aceasta fiind coroborată cu o diminuare a contractului pe luna februarie cu 50.000 lei. Deci practic, astăzi, 15 februarie, avem un deficit de 131.000 lei, sumă pe care noi trebuie să o acoperim de undeva”, a spus la Radio Blaj managerul unităţii medicale.

Citește mai mult pe adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ