Un proiect de lege cinic și criminal

924

Deputatul Marcel Vela pune la cale poate cea mai mare nenorocire cu putinţă pentru Caraş-Severin şi Banatul de munte: eliminarea “ariilor protejate”. În primul rând trebuie să înţelegem bine ce sunt “ariile protejate”.

Ele sunt părţi din Caraş Severin a căror frumuseţe este unică, în România şi în lume: ape, păduri, păşuni alpine. Ele sunt bunuri ale comunităţilor din Caraş Severin şi nu pot fi la voia unor deputaţi de ocazie sau corupţi la sânge cum pare a fi acest Vela. “Eliminarea”, distrugerea lor adică, ar fi un act de genocid ecologic absolut fără precedent. Pur şi simplu  eliminarea “ariilor protejate” ar da mână liberă tăierii pădurilor, distrugerii apelor şi preschimbării Banatului montan în gunoi post industrial.

Toate încercările de împotrivire ale locuitorilor ar deveni fără rost. Legea ar acoperi tâlhari de felul fostului primar Miclea (care a încercat să  fure hotarul Bozoviciului în folosul lui Ion Ţiriac) sau al penalului fost primar din Prigor, Pavel Vernindeanu, care a căutat să distrugă râul Nera.

Ziarul Expressdebanat a prezentat acest proiect de lege în termeni, după părerea mea, exgerat de pozitivi.

Este nevoie ca locuitorii Banatului montan să denunţe categoric acest proiect criminal. Care este poziţia deputatului Valeria Schelean, din acelaşi partid? Poate ea să subscrie la o asemenea indecenta, obscenitate legislativă? Dacă asta este poziţia aripii PNL din Caraş Severin, de a vota cu acest partid, ar fi dovadă de tulburare mentală, complicitate şi dorinţă de sinucidere.

Politicienii responsabili, primarii responsabili, oamenii din Caraş Severin trebuie să protesteze cu toată violenţa împotriva acestui proiect de lege, legat cu numele domnului Vela. Dacă nu acum, mâine va fi prea târziu.

Alexandru Nemoianu

Istoric,The Romanian-American Heritage Center, USA

3 COMENTARII

  1. Nici nu e de mirare că Express de Banat susține inițiativa, pentru că este cel mai citit ziar local, mereu atent la oamenii de acolo. Cred că e important ca oamenii din aceste zone să-și decidă soarta nu să li se dicteze de la Timișoara.

  2. Inițiativa e extrem de bună. E normal să protejăm natura, dar legea vine să zică despre comunitățile locale, care să se poată moderniza. Nu cred că rezervațiile sunt în satele și lângă casele oamenilor, acolo unde este normal și civilizat să existe lumină, apă sau canalizare. Ce rău ar face aceste condiții minimale de confort naturii? Omul nu este și el parte din această natură?

    • Initiativa este foarte rea.Nu are legatura cu zona din vecinatatea satelor.Se refera la ariile protejate: paduri,rauri,pasuni alpine.Aceste vor fi distruse daca aceasta lege ar fi aprobata.Dar dat fiind faptul ca asemenea „lege” este anatema pentru Bruxelles,si data fiind vestita verticalitate a politicienilor Romani sunt convins ca vor da acelasi raspuns ca vestitul General:”daca-i ordin,cu placere”.Si proiectul de lege este nascut mort.

LĂSAȚI UN MESAJ