16.6 C
Timișoara
duminică 3 martie 2024

Un primar PNL din Timiș, nemulțumit de majorarea salariilor din administrațiile publice-VIDEO

Primarii comunelor din Timiș se află în plină recalculare a salariilor personalului, din cauza modificărilor legislative și a majorărilor sectoriale din cadrul administrației publice. ”Am observat că s-au dat mai multe legi și ordonanțe care au majorat pentru anumite categorii de funcționari salariile. Astfel s-au creat discrepanțe în cadrul acelorași instituții, acestea fiind mai mult decât sesizabile și provocând nemulțumiri între angajați”, declară Alin Nica, membru PNL Timiș, primar al comunei Dudeștii Noi.

Spre exemplu un inspector principal dintr-o părimărie, cu un spor de 10%, care însumează între 5 și 10 ani, a primit în luna ianuarie un salariu de 1.506 lei. Un asistent personal cu studii gimnaziale a primit având aceeași vechime un salariu de 1.632 de lei. Diferența între cele două posturi, ocupate de oamenii din fucție nu face referire doar la dieferența salarială, ci și a responsailităților pe care cei doi le au.

„Creându-se o astfel de discrepanță nu se încurajează cariera în cadrul adminsitrației publice locale, dar și în general. Pentru că se modificaseră salariile pe parte de sănătate, educație și asistență socială, avem legea 250/2016, în care sunt noi grile de salarizare pentru toate celelalte tipuri de angajați din sectorul public. Un asistent social primește conform noi grile un salariu de 3.297 lei, iar un secretar de comună care are în subordine acest asistent , primește 2.301 lei”, subliniază primarul Alin Nica.

Ca atare, în majoritatea primăriilor au început să existe discuții la nivelul funcționarilor publici. Majorările salariale consistente nu sunte apeciate de către toți angajații. ”Vrem să se echilibreze aceste salarii și să se așeze pe o grilă echitabilă aceste salarii, în funcție de responsabilități. Solicităm și o să avem și adunarea generală a asociației comunelor, guvernului să ia măsuri de urgență pentru eliminarea acsetor inechități , cu atât mai mult cu cât recent avem și o decizie a Curții Constituționale, care va bulversa sistemul de salarizare din țară, semnalând aceste inechități”, transmite primarul comunei Dudeștii Noi.

Curtea Constituțională a constatat că nu este corect ca în aceeași ramură bugetară să fie aceste diferențe pentru condiții similare de muncă și pentru studii identice. Salariile bugetare care fac parte din aceeași categorie trebuie să fie egale.

Alte subiecte :

Splendorile Banatul Montan într-un top zece al celor mai căutate locuri din regiune de către turiști

Pasionaţi de turism, filmări şi fotografie, patru tineri au întocmit un top al destinaţiilor din Banatul Montan. Georgian Popovici, Răzvan Rişcuţa, Laurenţiu Ţepeneu şi...

Cum arăta în comunism bulevardul reabilitat recent în Timișoara și cum arată astăzi

Primăria Timișoara a anunțat câștigătorii concursului „Din albumul bunicilor”. Ocupantul primului loc a primit un abonament general anual pe toate liniile de transport în...

Martie la Timișoara

Citește și :