Un nou scandal zguduie o universitate de medicină din vestul țării

579

Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate profesorului englez Martin Hollins, care o acuză pe orădeanca Simona Cavalu, profesoară la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, că i-a copiat o carte. Sunt şanse mari ca femeia să devină primul cadru universitar din România condamnat pentru plagiat la cererea unui profesor străin.

Martin Hollins aşteaptă de 7 ani ca instanţele din România să confirme că orădeanca i-a plagiat capitole întregi dintr-o carte intitulată „Medical Biophysics and Electronic Medical Devices” şi publicată de el cu zece ani înainte. În 2017, Tribunalul Bihor i-a dat dreptate englezului, condamnând-o pe profesoară pentru încălcarea drepturilor de autor, însă sentinţa a fost atacată cu apel de către Cavalu.
Acum, Curtea de Apel Cluj a luat o decizie în acest proces. Judecătorii au respins ca nefondat apelul declarat de Cavalu împotriva sentinţei civile a Tribunalului Bihor, obligând-o să plătească şi suma de 22.765 lei, diferenţă de onorariu pentru expertiza efectuată în cauză şi care i-a dovedit plagiatul. Totodată, instanţa a obligat-o pe Cavalu să plătească şi cheltuielile de judecată ale profesorului englez în sumă de 2.380 lei.

Profesorul englez Martin Hollins a cerut, ]n 2016, Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Oradea să ia măsuri împotriva plagiatoarei, iar forul academic a răspuns sec că „lucrarea pârâtei este lipsită de originalitate”.

Profesorul englez nu a cerut daune morale, ci doar recunoașterea publică a faptului că profesoara i-a copiat cartea.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ