Un nou partid politic va avea filiale în Banat! Interviu cu Iulian Surugiu, președintele Partidului Patrioților | VIDEO

696

– Sunteți la Timișoara pentru a pune temelia celor două filiale locale (Timișoara, respectiv Timiș) a Partidului Patrioților, pe care l-ați înființat nu cu mult timp în urmă. Ce doriți cu acest partid? Are o denumire, în primul rând, cu o semantică foarte specială. Ce fel de partid este, ce fel de ideologie conține, explicați, pe scurt, pentru publicul din Timișoara.

– Așa e, cu puțin timp în urmă a luat ființă Partidul Patrioților. Am avut primul congres la sfârșitul lunii mai, anul acesta, iar de atunci și până acum am înființat 12 organizații județene în România. Avem filiale și în Republica Moldova și în Spania. Vor urma altele, la rând.

De ce am fondat acest partid? E simplu. Pentru că eu cred cu tărie că foarte mulți români se vor regăsi în el.

De ce Partidul Patrioților? E un nume greu, cu o responsabilitate imensă pentru fiecare membru, până la urmă, pentru că nu poți să-ți bați joc de drapelul țării, de țară și de români.

Ce îndeamnă să fii patriot (în viziunea mea)? Înseamnă să-ți iubești locul unde te-ai născut, să-ți iubești copiii, să-ți iubești familia, să-ți iubești semenii, să-ți iubești drapelul, să-ți iubești țara și să lucrezi în folosul ei. Cam asta înseamnă să fii patriot. Că, în rest, să fii patriot doar la zilele de 1 Decembrie și când mai sărbătorim câte ceva nu e în regulă.

Eu cred că mulți români simt același lucru ca și mine. Și cred că, acum, în această perioadă, se impunea crearea unui partid de acest fel.

– Ați fost, pentru multă vreme, și de acolo vă bucurați de o anumită notorietate, președinte al unei federații a sindicatelor polițiștilor. Sunt mai multe astfel de organisme sindicale, dar una din aceste federații, care număra peste 10 000 de membri la un moment dat, a fost condusă de dumneavoastră, în calitate de lider. Mizați, apropo de cuvântul patriotism, pe atragerea foștilor angajați din structurile militare, de poliție, întrucât, în virtutea profesiei, ei sunt pătrunși de acest crez. Aveți o susținere din partea lor? Vă bazați pe acești oameni sau vă gândiți la o masă amplă de cetățeni?

– Mă bazez pe fiecare român. Pe acel român care își iubește țara, pe acel român care vrea să păstreze suveranitatea țării, pe acel român care vrea să mănânce românește și să nu uite că noi suntem aici, în Europa, de două mii de ani. Aici am fost, aici vom rămâne. Suverani! Nu altfel!

– Unii vor spune „OK, e un partid, dar de ce factură? Naționalist, sau cu o oarecare orientare suveranistă. Noi am mai avut, după cum știți, astfel de formațiuni. AUR e una din aceste formațiuni politice care revendică tipul acesta de ideologie. A mai fost și partidul domnului Dragnea, la un moment dat, acest „Pentru Patrie” din care, acum, nu mai face parte. Unde vă veți plasa ideologic, ca să înțelegem efectiv demersul dumneavoastră politic.

– Noi ne situăm undeva la centru. Pentru că avem oarecare experiență de viață, de trai, și toți suntem de acord că trebuie să căutăm echilibrul. De dimineața, de când ne trezim, și până când adormim la loc, ne căutăm echilibrul. Știm cu toții că extremele nu sunt bune de nici un fel. Și atunci am ales să facem un altfel de partid, curat, fără să mințim, fără să vindem funcții cum s-au vândut pînă acum și cum se mai vând pe la alte partide. Vrem să facem un partid al românilor, curat, cu profesioniști. Mentalitatea și gândirea mea se bazează pe faptul că, atunci, când ajungi la guvernare, chiar dacă ai numai oameni noi, tineri și frumoși, cum ați văzut în sală, oameni bine pregătiți, care vor schimbare în țara asta românească, ei pot să greșească, în cel mai rău caz. Dar nu pot să facă greșelile sau infracțiunile pe care le săvârșesc acești politicieni din ultimii 32 de ani. Adică pe oamenii ăștia nu-i mai oprești de la furat. Nu îi mai oprești! Cei noi pot să greșească, dar ăia vechi, din păcate, s-au învățat așa și lucrează nicidecum în interesul oamenilor, ci în folosul lor personal.

 

– Ce urmăriți în zona de vest a țării? Știu că aveți câteva inițiative în Banat, în Timișoara, în Timiș, în Caraș-Severin. Cum vedeți această punere pe picioare a filialelor? Și pe când credeți că partidul va fi cu adevărat structurat la nivel național?

 

– Ne-am impus ca până la data de 1 iunie, anul viitor, să avem filiale și organizații în fiecare județ, oraș și comună mare. Pentru asta lucrăm. Nu vrem să ne grăbim. Vrem să ne facem o infrastructură solidă, pentru că știe toată lumea că atunci când construiești ceva trebuie să ai o fundație foarte, foarte solidă, ca să dăinuie în timp. Iar, legat de partidul acesta, eu sper ca și peste câteva sute de ani să se vorbească de el și să fie compus tot din oameni cinstiți.

 

– Știți că oamenii întreabă de unde această idee, cine e în spatele dumneavoastră și de unde vin banii? Pentru că, de obicei, când se vorbește de un nou partid se spune „are pe cineva, e susținut de un serviciu de informații”. Cunoașteți toată această discuție amplă, care se construiește în spațiul public românesc.

 

– În spatele partidului, cel puțin la ora asta, când sunt eu la Timișoara, nu stă absolut nimeni în afară de Dumnezeu și de oamenii care fac parte din el. Financiar vorbind, voi publica pe site împrumuturile pe care le-am făcut, eu personal și alții către partid, și vom arăta că ne susținem din veniturile proprii. Pentru că am citit pe rețelele de socializare că „ domnule, iei bani de la stat”. Nu s-a luat nici un leu pentru că statul nu îți dă, dacă nu ești în parlament. Iar banii sunt din surse proprii. În rest ne mai ajută unii membri și simpatizanți. Vedeți că, și aici la Timișoara, s-au întrunit destui cetățeni și sunt sigur că vom face o echipă performantă. Pe data de 3 decembrie vor avea loc alegerile pentru constituirea organizației județene și pentru cea din Timișoara.

P

 

LĂSAȚI UN MESAJ